Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Plaće učitelja u BiH nisu jednake, iako rade isti posao

01. rujna 2019. u 13:49 0 komentara 109 prikaza
Foto: Shutterstock

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH (SSSBIH) Selvedin Šatorović uime rukovodstva i članova SSSBiH svim zaposlenim u osnovnim i srednjim školama, fakultetima i višim školama, učenicima, studentima i njihovim roditeljima zaželio je sretan i uspješan početak školske 2019/2020. godine.

- Vjerujemo da će biti ispunjena brojnim zajedničkim uspjesima nastavnika i njihovih učenika. Početak nove školske godine prilika je da ponovno ukažemo na teško stanje u obrazovanju u našoj zemlji. Nažalost, i danas će naša djeca ući u škole u kojima ih zidovi dijele po nacionalnoj pripadnosti, zabranjeno će im biti izučavanje materinjeg jezika, a nastavnici će i ove godine svojim novcem kupovati materijal za rad - naveo je Šatorović, priopćeno je. 

Podsjetio je da danas plaće učitelja nisu jednake na cijelom teritoriju države iako rade isti posao, a zapošljavanje je još uvijek prekriveno sjenkom nepotizma i korupcije.

- Svakodnevnica je to u kojoj naši članovi obavljaju jedan od najčasnijih poslova na svijetu. A rade ga časno i ponosno, žrtvujući često i svoje slobodno vrijeme, blagdane, vikende kako bi se što bolje pripremili i kako bi svojim učenicima prenijeli maksimum znanja - rekao je Šatorović.

Pozvao je sve nadležne da, u skladu sa svojim ingerencijama, učine sve što je neophodno da navedeni problemi budu prevaziđeni i da počnemo obrazovanje posmatrati i tretirati kao jednu od najvažnijih društvenih oblasti, kao što to čine najrazvijenije države u svijetu.

Posebnu podršku uputili su kolegama u Unsko-sanskoj županiji koji svoja prava traže štrajkom zbog kojeg za njih ova školaska godina neće početi 2. rujna. 

- Vjerujemo da će konačno prestati diskriminacija zaposlenih u obrazovanju u različitim županijama i da ćemo konačno doći do usklađivanja primanja svih zaposlenih u ovoj oblasti - istaknuo je Šatorović, priopćeno je iz SSSBiH.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.