sindikat upozorava

Plaće radnika u šumarstvu nedovoljne za osnovne egzistencijalne potrebe

27.06.2018.
u 21:14

Plaće radnika u sektoru šumarstva u većini privatnih gospodarskih društava realnog sektora su znatno ispod prosječne plaće i nedovoljne su za osnovne egzistencijalne potrebe radnika, jedan je od zaključaka Glavnog odbora Samostalnog sindikata šumarstva, prerade drveta i papira BiH nakon sjednice održane u Sarajevu.

Članovi Glavnog odbora tog sindikata razmatrali su opće stanje u realnom sektoru s posebnim osvrtom na aktualnu situaciju u sektorima šumarstva, drvne i papirne industrije. Bilo je govora i o osnovnim pokazateljima industrijske proizvodnje, zaposlenosti, položaja radnika, plaće i dinamika isplate plaća u prvih šest mjeseci 2018. godine, s posebnim osvrtom na sektore šumarstva, drvne i papirne industrije.

Istaknuto je da su u sektorima šumarstva, drvne i papirne industrije potpisani kolektivni ugovori i prati se dinamika isplate plaća, s tim da s obzirom na ukupno stanje, uvjete poslovanja te nova zakonska rješenja, visina plaće nije zadovoljavajuća osobito u preradi drveta i proizvodnji namješaja gdje prosječna plaća iznosi svega 550 KM.

U tom kontekstu dogovorene su određene aktivnosti koje će Sindikat provesti u narednom razdoblju s ciljem unapređenja prava radnika u tom sektoru.

Zaključeno je i da situaciju u sektorima šumarstva, drvne i papirne industrije dodatno usložnjava nepostojanje adekvatnih propisa na razini Federacije BiH s kojim se uređuje oblast šumarstva i raspodjela sirovine, ali i propisa iz oblasti zaštite zdravlja i sigurnosti radnika.

Zbog neoosiguranja adekvatnih uvjeta rada i opreme, kako je rečeno, u posljednjih nekoliko godina povećan je broj ozljeda na radu i profesionalnih oboljenja.

Također je naglašeno da pasivan odnos institucija u pogledu sprečavanja i sankcioniranja učestalih nelegalnih sječa svakodnevno dovodi u pitanje život i sigurnost radnika zaposlenih u šumarstvu i eksplataciji šume.

Sindikat je izrazio zabrinutost da su ponuđena zakonska rješenja ponovno na štetu radnika realnog sektora. Navodi se da su propisi doneseni u Federaciji BiH od 2016. godini značajno umanjili prava radnika.

Istaknuto je da je Zakon o mirovinskom i invalidskom osiguranju u Federaciji BiH uskratio određena prava radnicima tog sektora.

Upućena je inicijativa nadležnim institucijama za izmjenu određenih odredbi negativnih po radnike, buduće umirovljenike, priopćeno je iz Sindikata.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?