smanjen promet u trgovinama

Plaće ne mogu pokriti ni osnovne životne potrebe, kupovna moć sve manja

28.09.2020.
u 21:10

Potrošnja u Bosni i Hercegovini je u padu, što potvrđuju podaci o smanjenju prometa u trgovini na malo.

U uvjetima pandemije koronavirusa, koja traje već šesti mjesec, slabi kupovna moć, građani su promijenili potrošačke navike i manje troše, a pad prometa bilježi se čak i u osnovnim prehrambenim proizvodima, piše Večernji list BiH

Nema pomaka

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, ukupan promet trgovine na malo u BiH u srpnju 2020. godine, promatran u tekućim cijenama, zabilježio je pad od 4,4% u odnosu na lipanj 2020. godine.

Pad prometa zabilježen je u trgovini prehrambenim proizvodima (hranom, pićem i duhanskim proizvodima) u iznosu od 2,5%, dok je u trgovini neprehrambenim proizvodima pad prometa bio 5,2 posto. Ukupan promet trgovine na malo u BiH, promatran u tekućim cijenama, u srpnju 2020. godine zabilježio je pad od 14,7% u odnosu na isti mjesec prethodne godine.

Promet prehrambenim proizvodima (hranom, pićem i duhanskim proizvodima) registrirao je pad od 7,9%, dok je promet neprehrambenim proizvodima imao pad od 6,2% u odnosu na srpanj 2019. Prema podacima europske statističke agencije Eurostat, Bosna i Hercegovina se po kupovnoj moći stanovništva nalazi na dnu ljestvice. Od zemalja regije lošije je pozicionirana samo Albanija. Za nizak životni standard građani jedini problem vide u vlasti. Već godinama Bosna i Hercegovina ne uspijeva napraviti nikakav pomak kada je riječ o ovom problemu.

Ekonomisti upozoravaju

Niske plaće radnika nisu dovoljne za osnovne životne potrebe domaćeg stanovništva, kažu iz Udruge potrošača. Prosječne plaće u realnom sektoru su daleko ispod statističkih pokazatelja. Statistički je to 900 maraka, međutim, prema detaljnim analizama, to je mnogo niže, 500-600 maraka za radnike u proizvodnji. Ono što jedino funkcionira u doba korone jesu računi za komunalne usluge. Kada se te obveze izmire, jasno je kako je za kupnju prehrambenih proizvoda ostalo minimalno novca. Ekonomisti upozoravaju da će ovakvi negativni, ali i zabrinjavajući podaci pridonijeti sve većem odlasku stanovništva Bosne i Hercegovine.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije