život u MZ Jenjić

Pitka voda prioritet u Jenjiću, u jeku je žetva ječma, pšenice, uljane repice...

02.07.2019.
u 13:28

U mjesnoj zajednici Jenjić, jednoj od najmanjih u općini Orašje, obilježen je spomendan na sve poginule, umrle i nestale branitelje u 1. i 2. svjetskom i Domovinskome ratu. Predsjednik MZ-a Ivo Knežević ističe kako Hrvati iz Jenjića nikad ne mogu zaboraviti kada su ih neprijatelji 1992. opustošili i raselili, da bi se nakon života u progonstvu ponovno vratili na svoja ognjišta, piše Večernji list BiH. 

Nadahnuće svima

Ljudi koji danas ovdje žive prošli su brojne kalvarije, od Domovinskog rata u kojem je mjesto totalno razrušeno i raseljeno, do poplava koje su dodatno uništile brojne obiteljske domove i donijele novi nemir i brigu. Materijalna i duhovna obnova u Jenjiću nikada ne prestaje i mora biti nadahnuće svima u Posavini, ali i u BiH. Knežević je dosta slikovito primijetio da u Jenjiću ima života i događanja koja okupljaju ljude i to je, kaže, ona pozitiva koja budi nadu u bolju budućnost. - Uz obilježavanje Dana sjećanja, imamo ukop našeg starijeg mještanina, večer je u znaku svadbenog veselja, a imali smo i jedno krštenje u našoj crkvi - kazao je Knežević te istaknuo kako je mjesto okruženo velikim površinama plodnih oranica u vlasništvu mještana koji su ovih dana od jutra do mraka na poljima gdje je u punom jeku žetva ječma, pšenice i uljane repice, dok stariji dosta vremena provode u mjesnom domu. Na Dan sjećanja u Jenjiću pokraj spomen-obilježja na kojem su ispisana imena 34 stradala mještana, među brojnim uzvanicima bili su načelnik općine Orašje Stanko Vincetić, premijer PŽ-a Đuro Topić, predsjednik Skupštine Blaž Župarić, ministar Marijan Kopić te predstavnici udruga i susjednih mjesnih zajednica. Topić je naglasio kako je potrebno pružiti potporu svima koji žive i planiraju živjeti u ovom mjestu. - Ovaj narod pokazuje zapanjujuću volju kako se uvijek može podignuti iz pepela, ali mu je potreban vjetar u leđa. Kako bismo budućim generacijama u Jenjiću osigurali uvjete za bolji život, županijska vlast je kao prioritet najavila realizaciju vrlo važnog projekta. Prioritet je pitka voda koju dopremaju iz susjednih Vidovica i Lončara. Obećali smo izgradnju vodocrpilišta i u idućem razdoblju možemo očekivati radove na bušenju arteškog bunara kako bi mještani u selu imali pitku vodu - poručio je premijer Topić.

Osnovaca 11

Nedjeljom na misnom slavlju sudjeluje oko 70 mještana. Ministranti Dario, Danijel i Leon pohvalno su govorili o uspjehu u školi te naglasili kako su iznimno aktivni na misnim čitanjima i uređenju mjesne kapele, a nakon školskih obveza vrijeme sa školskim prijateljima krate na sportskom centru gdje je uređeno igralište za mali nogomet i košarku te stol za stolni tenis. - Promatrajući brojke, zadovoljstvo je pomiješano sa zabrinutošću, ali takav trend je prisutan svuda u okružju. U prijeratnom popisu naša mjesna zajednica imala je nešto više od 300 stanovnika, a trenutačno ih je 285, od toga 98 u 46 obitelji stalno naseljenih. Osnovnu školu u Vidovicama pohađa 11 učenika, a imamo i četvero srednjoškolaca u Orašju - kazao je Knežević. Šetnjom kroz ovaj živopisni kraj zapazili smo lijepo uređena dvorišta i luksuzno građene obiteljske kuće, od kojih su vlasnici većinom na radu u zapadnoj Europi. Nažalost, i danas se vidljivi tragovi rata. Iako su obavljena razminiranja, pokraj kuća još uvijek strše upozoravajuće ploče “Oprez - misli mine”. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije