Ministar sigurnosti BiH

Mektić: Pitanje revizije presude vratiti u institucije sistema

Mektić
20.02.2017.
u 12:08

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić je na pres-konferenciji u Sarajevu izjavio da i dalje stoji na stanovištu da je čitav proces u vezi s revizijom presude BiH protiv Srbije neko izbacio iz institucija sistema, institucija BiH,te  prenio čitava taj proces na neke neformalne grupe pa čak i nevladine organizacije.

Po njegovim riječima, sada je problem i najveća odgovornosti „onih ljudi koji su to izbili iz sistema, da to vrate nazad i da se problemi rješavaju u okviru sistema“.

Mektić kaže da je na skupu koji je održan u petak u Sarajevu odlučeno da se ide u reviziju. On ističe da je od krucijalne važnosti da se to vrati u institucije sistema.

- Ne govorim sada o reviziji, je li trebala biti, nije trebala biti, kakva je trebala biti, ali je činjenica da institucije sistema nisu ni jedan jedini minut posvetile pažnje tome - naveo je Mektić.

Dodao je da je u čitav problem uvučena i diplomacija "privatnim kanalima i privatnim interesima utječemo poprečno i paralelno na rad naših diplomatsko- konzularnih predstavništava".

- Mislim da idemo u jedan sunovrat i da čitavu tu situaciju moramo da vratimo u institucije sistema. Ne može Predsjedništvo da ignorira situaciju da smo sad zapali u probleme u Ministarstvu vanjskih poslova i da kao nadležan organ za vanjsku politiku ne raspravlja o tome - smatra Mektić.

Pozvao je "one koji su izbacili sistem rasprave i odlučivanja iz institucija da pothitno to sve vrate u institucije“.

- Imamo šansku onda da stabiliziramo i smirimo situaciju, da donesemo pametne odluke, a ovako srljamo u sunovrat - kazao je Mektić.

Mektić je danas govorio i o ranije održanom referendumu u RS-u, podsjetivši da je govorio da je referendum u RS „zloupotrebljen od Milorada Dodika i SNSD-a isključivo u predizbornu kampanju i ostvarivanje njihovih vlastitih političkih interesa“.

- Kako sada Milorad Dodik poziva sve političke stranke da sjednemo da nađemo zajednički konsenzus o reviziji ove presude, kako nije pozivao tada kad se razgovaralo o 9. siječnja, pa je samo sedam dana prije lokalnih izbora zakazao referendum, a poslije toga izigrao volju naroda na tom referendumu - kazao je Mektić.

Oni su, navodi Mektić, poništili taj praznik, „izbacili ga iz Zakona o praznicima RS-a“.

Ministar Mektić je govorio i o situaciju u kojoj su se građani BiH našli „zbog prijetnje da ostanemo bez putovnica“.

Izrazio je bojazan da će građani 21. ožuljka ostati bez putnih isprava zato što je u ranijem raudoblju napravljen, kako je on ocijenio, izuzetno štetan ugovor po BiH sa firmom „Milbauer“.

- Mi smo kandžama tog ugovora okovani da nemamo nikakve šanse kao država da se sad izvučemo u nekom kratkom vremenskom razdoblju - smatra Mektić.

Na novinarsko pitanje da li će, ako predstavnici stranaka iz RS-a odluče da se povuku iz institucija BiH, i on to učiniti, ministar Mektić je kazao da ne može govoriti o tome „šta bi bilo, kad bi bilo“.

- Danas je, koliko znam, u Sarajevu sastanak lidera Saveza za promjene. Mislim kako će donijeti najpametniju odluku kako dalje, šta dalje i kako izlaziti iz ove krize. Nadam se da ćemo raditi u interesu izlaska iz ove krize. Ako želimo da radimo u interesu građana treba da rješavamo krize, a ne da nas uvlačimo u sve veće krize - kazao je ministar Mektić.     

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?