ČEKA SE REAKCIJA

Pitanje koje visi u zraku: Kako će reagirati NATO na prve žrtve poginule na tlu jedne države članice?

15.11.2022.
u 21:46

Članak 5. nije jedini koji bi teoretski mogao biti prikladan ovakvoj situaciji: tu je i članak 4.

Kako će NATO reagirati na vijest da su od ruskog raketiranja Ukrajine prve žrtve poginule na tlu jedne države članice NATO-a, Poljske? To je pitanje koje visi u zraku dok u Varšavi hitno zasjeda poljsko vijeće za nacionalnu sigurnost, koje će, ako potvrdi da je na poljski teritorij pala ruska raketa, vjerojatno potaknuti neku vrstu reakcije NATO-a. Lideri vodećih NATO članica, inače, trenutno se nalaze na Baliju u Indoneziji, na summitu skupine G20, u vremenskoj zoni u kojoj se sve ovo događa između 2 i 3 sata ujutro.

Na društvenim mrežama i u medijima odmah se počelo nagađati o tome da bi Poljska mogla pokrenuti aktiviranje članka 5. Sjevernoatlantskog ugovora, koji definira oružani napad na jednu članicu saveza kao napad na sve saveznike zajedno. Ali, preuranjeno je o tome govoriti, barem dok same poljske vlasti nisu utvrdile sve činjenice o tome što se dogodilo. Osim toga, članak 5. nije jedini koji bi teoretski mogao biti prikladan ovakvoj situaciji: tu je i članak 4. koji kaže da će se zemlje saveznice “zajednički savjetovati uvijek kada, prema mišljenju bilo koje od njih, bude ugrožena teritorijalna cjelovitost, politička neovisnost ili sigurnost bilo koje od stranaka”.

Članak 5., podsjetimo, glasi doslovno ovako: “Stranke su suglasne da će se oružani napad na jednu ili više njih u Europi ili u Sjevernoj Americi smatrati napadom na sve njih te su stoga suglasne da će, u slučaju takvog oružanog napada, svaka od njih, u ostvarivanju prava pojedinačne ili kolektivne samoobrane priznatog člankom 51. Povelje Ujedinjenih naroda, pomoći stranki ili strankama koje su napadnute, poduzimajući odmah, pojedinačno i s drugim strankama, mjere koje se smatraju potrebnima, uključujući uporabu oružane sile, radi uspostavljanja ili održavanja sigurnosti sjevernoatlantskog područja. Svaki takav oružani napad i sve mjere poduzete kao rezultat tog napada odmah će biti prijavljeni Vijeću sigurnosti. Takve mjere će prestati kada Vijeće sigurnosti poduzme mjere potrebne za ponovnu uspostavu i održavanje međunarodnog mira i sigurnosti”. 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?