Bolan udarac mogli bi zadati mrazovi prognozirani za iduće dane

Pitanje je hoće li plodovi u voćnjacima preživjeti snijeg i hladnoću

19.04.2024.
u 21:50

Ono na što su meteorolozi upozoravali, dogodilo se. Nakon nekoliko ljetnih dana u BiH je stigao snijeg, a temperature su u višim područjima pale ispod nule, piše Večernji list BIH. Snijeg je doslovno pao na behar i voće, kako kaže stara narodna pjesma, ali proizvođačima voća i povrća nije do pjesme. Hvataju se za glavu. Zbog iznimno visokih temperatura i niza sunčanih dana voće je procvjetalo ranije, a onda se ponovno vratila zima.

Strah od mraza

Zbog ovakvog razvoja vremenskih prilika najzabrinutiji su voćari jer sav trud u sezoni koja obećava biti rodna mogao bi propasti zbog proljetnog mraza. – Ljudi, što je ovo? Jučer smo šetali u majicama kratkih rukava, obilazili svoje procvjetale voćnjake, a onda odjednom namaknuše se oblaci, zahladi, pade kiša pa snijeg. Sve će nam propasti – požalio se jedan od voćara. U nekim voćnjacima breskve već imaju plod, ali je veliko pitanje hoće li ti plodovi preživjeti snijeg i hladnoću. – Snijeg neće izazvati toliku štetu koju bi mogao izazvati mraz u ovom razdoblju. Teško je reći unaprijed. Prošle smo godine imali stopostotnu štetu na većini voćnih vrsta, a ove godine voće je u jako dobrom stanju, bilo je jako cvjetanje, tako da očekujemo jako rodnu godinu, ali tek kad prođe ovo pogoršanje vremena, možemo znati na čemu smo – kaže Mladen Marjanović, predsjednik Udruge voćara Prijedor. Ova udruga okuplja 60 članova s nasadima na oko 120 hektara na kojima dominiraju šljiva, jabuka i kruška, manjim dijelom i jagoda. Pet članova Poljoprivredne zadruge "Late" iz Gradačca posjeduje oko 12 hektara voćnjaka, uglavnom šljive. – Tijekom cvjetanja imali smo malo leda, ali bez većih posljedica. Ako bude mraza, neće biti dobro. Plod je već formiran, voće je "ponijelo" dobro ako ostane. U Europi se u ovakvim situacijama voće štiti stalnim ovlaživanjem zraka uz pomoć raspršivača vode, ali ti su sustavi za naše uvjete skupi – kaže Ibrahim Latifović iz PZ-a "Late", prenosi Avaz. Nakon dobrog početka godine, nagli pad temperature i snježne oborine zabrinuli su poljoprivredne proizvođače. Snijeg u travnju nikog nije obradovao. - Ranije je sve počelo, jagoda se već crveni. Danas, sutra ili prekosutra vidjet ćemo ima li štete. Po mom mišljenju, ne pretjerano, ali bit će, ipak je hladno, tako da vidjet ćemo - kazao je za BHRT poljoprivrednik Đorđe Vakčić. - Vjerojatno će biti mnogo polomljenog voća, za nadati je se da neće biti mraza. Ako se još dogodi mraz, i ovu godinu možemo zaboraviti s rodom voća i povrća. Šteta će biti kolika će biti, prilično velika vjerojatno - kaže poljoprivrednik Muris Mujanović. Stručnjaci kažu da je svaka nagla promjena temperatura stres za biljke, baš kao i ljude. Prema statističkim podacima, svake pete godine povremeno padnu pahulje u travnju, ali su uglavnom prolaznog karaktera.

Prognoza vremena

Danas će u Bosni biti umjereno do pretežito oblačno vrijeme. Prema poslijepodnevnim satima naoblaka će se smanjivati. U Hercegovini će biti sunčano uz malu do umjerenu naoblaku. Vjetar većinom slab sjevernog smjera. U Hercegovini i jugozapadu Bosne umjereno jaka bura. Najniža jutarnja temperatura bit će između 0 i 4 °C, na jugu do 8 °C. Najviša dnevna između 10 i 16, na jugu do 19 °C. U subotu u BiH novo naoblačenje očekuje se prijepodne, a koje će uvjetovati slabu kišu, na planinama slab snijeg. Jače oborine su tijekom noći na nedjelju. Vjetar slab sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura između -1 i 3 °C, na jugu do 7 °C, najviša dnevna između 11 i 16, na jugu do 18 °C. U nedjelju će biti oblačno. U Bosni će padati susnježica ili snijeg, a u nizinama može padati i kiša. U Hercegovini će padati kiša, a snijeg na planinama. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura bit će između 0 i 4 °C, na jugu do 9 °C. Najviša dnevna između 3 i 7 °C, na jugu do 12 °C. U ponedjeljak će u Bosni biti pretežito oblačno. Slabije oborine su moguće u jutarnjim satima na sjeveru Bosne. U Hercegovini sunčano uz malu do umjerenu naoblaku. Vjetar slab do umjerene jačine. Najniža jutarnja temperatura očekuje se između -2 i 3 °C, na jugu do 6 °C, najviša dnevna između 4 i 9, na jugu do 16 stupnjeva.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?