Nevrijeme u Banjoj Luci

Pijavica čupala drveće i nosila krovove

05.05.2016.
u 08:00

Olujno nevrijeme koje je čupalo stabla i nosilo krovove zahvatilo je u utorak navečer područje Banje Luke. Veća materijalna šteta nanesena je benzinskoj crpki “Petrol” u naselju Šargovac s koje je olujni vjetar odnio pola krova. Prema tvrdnjama očevidaca, dijelom grada prohujala je pijavica koja je nosila sve pred sobom.

Pojašnjenje meteorologa

Dežurni meteorolog Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske Igor Kovačić kazao je za medije da je radarska slika pokazala da postoje oblaci nestabilnosti koji daju olujne vjetrove te da je vrlo moguće da su građani Banje Luke mogli vidjeti i takozvanu pijavicu. “Očevici su vidjeli pijavicu, ali je to kratko trajalo, oko minutu ili dvije. Napravila je štetu”, rekao je Kovačić medijima. Objasnio je da je to vrlo kratka pojava turbulentnog kretanja vjetra ispod oblaka vertikalnog razvoja, koja daje pljuskove, grmljavinu i nepogode.

Pored vjetra i kiša

“Ti vjetrovi nastaju zbog razlike u temperaturi i svojstvu zraka koji se nalazi oko i u samom oblaku te vrlo brzo gube snagu i energiju”, naveo je Kovačić. Nevrijeme je prouzročilo i zapaljenje električnih kabela pa su i vatrogasci morali djelovati. Pored olujnog vjetra, Banju Luku su jučer zahvatile i obilne kišne oborine koje su preplavile gradske ulice.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije