Odbor za vanjsku politiku EU parlamenta

Picula: Mnogima smeta spominjanje tri konstitutivna naroda u BiH

Tonino Picula
31.01.2017.
u 09:13

Odbor za vanjsku politiku Europskog parlamenta raspravljao je sinoć u Bruxellesu o amandmanima i konačnoj verziji izvješća o napretku BiH prema Europskoj uniji, a hrvatski europarlamentarci došli su na sjednicu spremni inzistirati na tome da se u tekstu rezolucije spominju i konstitutivnost triju naroda i načelo federalizacije, što su neki drugi željeli izbaciti iz teksta, piše Večernji list BiH.

Zašto mnogima smeta?

- Slutim da mnogima smeta to što se u kompromisnim amandmanima spominje “triju konstitutivnih naroda u BiH”, što je za mene zapravo zapanjujuće. Zapanjujući je pokušaj da se zanemari konstitutivnost naroda i da se inzistira na tome da je BiH građanska država jer BiH nije unilateralna država i nije sastavljena od jednog naroda, rekao nam je jučer SDP-ov zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula. - Jednako tako, i načela supsidijarnosti, decentralizacije i federalizma su jednostavno rješenja koja trebaju biti razumljiva. Ja ću inzistirati na tome da se to spominje u rezoluciji, dodao je zastupnik Tonino Picula uoči jučerašnje sjednice Odbora za vanjsku politiku. Federalizacija, kao načelo koje treba poštivati u BiH, je pojam koji se već treću godinu zaredom spominje u Europskom parlamentu, pa je hrvatskim europarlamentarcima nejasno što je u toj riječi toliko loše da ona sada nekima predstavlja problem. No, neslužbeno se u Bruxellesu može doznati da najveći problem oko te riječi, kao i oko naglašavanja konstitutivnosti triju naroda u BiH, predstavljaju pojedini zastupnici iz redova europskih socijalista i demokrata, političke skupine kojoj pripada i hrvatski SDP, pa slijedom toga i Tonino Picula.

Mišljenje socijalista

Osim sastanka vanjskopolitičkog odbora, u Europskom parlamentu u Bruxellesu sinoć je također upriličen i sastanak političke skupine europskih socijalista, na kojemu je BiH također bila tema razgovora. Sastanaka će biti još jer konačno glasovanje o rezoluciji o BiH očekuje se na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta sljedećeg tjedna u Strasbourgu. •

Ključne riječi

Komentara 1

US
una-sana
09:14 01.02.2017.

pa svakom normalnom to smeta moj picula samo zagovornicima apartheida je to sasvim normalno.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije