POČELO ZASJEDANJE

PIC nije pomogao, prilika u pojačanom angažmanu SAD-a

OHR
05.12.2013.
u 09:13

Upravni odbor će, kako je najavljeno, razgovarati o nepostizanju napretka u rješavanju prioriteta iz programa 5+2

Politički direktori iz zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) počeli su jučer u Sarajevu redovito dvodnevno zasjedanje, a danas bi trebali biti poznati zaključci.

Kako je najavljeno, oni će razmotrili trenutnu situaciju u Bosni i Hercegovini, a visoki predstavnik će im prezentirati razvoj situacije u okviru procesa provedbe mira i istaknuti ključne oblasti u kojima je potrebno postići napredak.

- Posebno će izraziti zabrinutost zbog osporavanja vladavine prava u BiH, uključujući i nepoštivanje odluka Ustavnog suda, nepostizanje napretka u rješavanju pitanja državne i vojne imovine, kao i u vezi s neophodnim donošenjem izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH kako bi se omogućilo održavanje općih izbora u listopadu 2014. godine, priopćeno je iz OHR-a pred početak sastanka.

Upravni odbor će, kako je najavljeno, razgovarati o nepostizanju napretka u rješavanju prioriteta iz programa 5+2, kao i o drugim ključnim pitanjima u BiH, kao što su obrazovanje i potreba da BiH u ovoj oblasti izradi dugoročnu strategiju. Upravni odbor će, također, razgovarati o neprekidnim osporavanjima Daytonskog mirovnog sporazuma.

Ipak, malo tko očekuje neku konkretniju akciju PIC-a, jer u međunarodnoj zajednici nema konsenzusa o aktivnijem djelovanju u Bosni i Hercegovini. Određene promjene mogao bi donijeti novi američki angažman, koji je s više adresa najavljen posljednjih dana. SAD na sastanku u Sarajevu predstavlja novi zamjenik pomoćnika američkog državnog tajnika Hoyt Yee.

Da njegov dolazak u BiH nije samo formalne prirode, svjedoči niz sastanaka koje je imao dan ranije u Sarajevu, ali i sudjelovanje na pregovorima bh. lidera s europskim povjerenikom za proširenje Štefanom Fueleom u Pragu. Upravo bi ovaj osvježeni američki angažman u BiH mogao nagovijestiti neke promjene u međunarodnoj politici prema ovom dijelu Europe. Nije tajna da su Amerikanci nezadovoljni razvojem situacije u BiH. Otkako je Europska unija preuzela vodeću ulogu, skoro da i nema pozitivnih promjena u BiH, a zemlja zaostaje i na europskom i euroatlantskom putu. BiH je daleko od ključnih američkih vanjskopolitičkih prioriteta, ali bilo kakav aktivniji angažman može donijeti promjene. Uskoro se očekuje i potvrda imenovanja nove američke veleposlanice u BiH Maureen Cormack. Njezin dolazak u Sarajevo vjerojatno će dati i novi impuls američkom angažmanu u BiH, koji je proteklih godina bio u sjeni aktivnosti Europske unije.

Ključne riječi
PIC

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije