Nakon odgode

PIC donosi posebnu izjavu o referendumu u RS

bih...sarajevo...2012...kalemova ulica...visoki predstavnik u bih valentin inzko
30.08.2016.
u 08:00

Nakon jednotjedne stanke, danas će se održati toliko očekivana sjednica Vijeća za provedbu mira (PIC) na razini veleposlanika u BiH nakon koje bi se trebao čuti odgovor na potez vlasti Republike Srpske glede organiziranja referenduma u tome entitetu vezanog za Dan RS-a, piše Večernji list BiH. Bošnjačka strana očekuje zabranu i kazne za RS, dok srpski dužnosnici poručuju kako će referendum biti održan unatoč svim pritiscima.

Susret s Erdoğanom

Kako smo jučer uspjeli doznati, još uvijek su bile u tijeku konzultacije, što je samo potvrdilo ranija nagađanja da ne postoji jedinstven stav međunarodne uprave o odluci. Pa ipak, na kraju zasjedanja bit će objavljena zajednička izjava. Uoči ove sjednice PIC-a pismo je uputio i bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović nakon njegova posjeta Turskoj i susreta s predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoğanom. 
“Ovaj referendum je najozbiljniji udar na ustavnopravni poredak i vladavinu prava u Bosni i Hercegovini od potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma. Ovaj referendum ne samo da negira institucije državne sudske vlasti već ima za cilj oduzeti im državni prerogativ s namjerom da čimbenik faktičke moći uvede na mjesto standarda pravne države i demokracije”, napisao je Izetbegović izražavajući očekivanje da se referendumsko izjašnjavanje zaustavi jer njegove posljedice, kako tvrdi, neće se moći ispraviti u budućnosti.

Neovisnost RS-a?!

“Podsjećam vas da je na 5. saboru SNSD-a usvojena Deklaracija pod nazivom “Republika Srpska - slobodna i samostalna budućnost i odgovornost” u kojoj stoji da “ako do kraja 2017. godine ne bude vidljivih procesa i mjerljivih rezultata uspostavljanja pozicija RS-a u skladu s Aneksom 4 Daytonskog mirovnog sporazuma, Narodna skupština Republike Srpske treba u tijeku 2018. godine raspisati referendum o samostalnom statusu Republike Srpske.” Referendum zakazan za 25. rujna je očigledno probni balon za taj više puta najavljivani referendum o odcjepljenju entiteta RS od BiH, i početak rušenja Daytonskog mirovnog sporazuma, a time i mira u Bosni i Hercegovini”, smatra Izetbegović.

Istodobno vlasti RS-a odbijaju svaku mogućnost da odgode referendum. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije