izrazila zabrinutost

Petir: Optužnica protiv bivših zapovjednika HVO-a političkog karaktera

petir
30.12.2016.
u 19:57

“Teško se oduprijeti dojmu da je optužnica političkog karaktera s obzirom da su Orašje branile združene hrvatske i bošnjačke snage, a optužnice su podignute samo protiv Hrvata”, smatra Petir

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir izrazila je zabrinutost zbog optužnice koju je danas podiglo Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine protiv devetorice bivših zapovjednika i pripadnika HVO-a zbog ratnih zločina nad zarobljenim Srbima s područja Orašja.

“Teško se oduprijeti dojmu da je optužnica političkog karaktera s obzirom da su Orašje branile združene hrvatske i bošnjačke snage, a optužnice su podignute samo protiv Hrvata”, smatra Petir. 

Ona očekuje da će se Sud BiH, kada potvrdi ili odbije optužnicu, voditi načelima nepristranosti i neovisnosti te da će se oduprijeti političkim pritiscima, priopćeno je iz njezina ureda, prenosi HMS.

Petri podsjeća kako je upravo to tražilo i 28 članica Europske unije u stajalištima koje je iznio veleposlanik Europske unije pri UN-u Joao Vale de Almeida, prilikom zasjedanja Vijeća sigurnosti.

“Članice EU tom su prigodom jasno pozvale vlasti BiH da zajamče jednakopravnost triju konstitutivnih naroda Bosne i Hercegovine te su tražile depolitizaciju pravosuđa, uključujući i u slučajevima procesuiranja ratnih zločina”, zaključila je Petir.

Ključne riječi

Komentara 1

CO
cope
22:49 30.12.2016.

Optuzba za ratni zlocin samo je kod onih koji su osumnjiceni,"politicki motivisano".Uvazena gospodicna da je vas netko ubijen ili silovan vjerovatno bi drugacije komentirala.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?