Briga o medvjedicama Maši i Ljubici, ali i vuku...

Petar Tubić u paragliderskom kampu na Ozrenu svaki dan hrani pripitomljene divlje životinje

23.08.2022.
u 19:44

Hranjenje dviju ženki mrkog medvjeda i jednog vuka u mini zoološkom vrtu u sklopu kampa Paragliding kluba "Paraghost" iz Doboja na planini Ozren svakodnevna je rutina predsjednika tog sportskog kolektiva Petra Tubića, piše Večernji list BiH

Seoski turizam

Tubić je i predsjednik Udruge građana "Staro naslijeđe" koja se na toj planini bavi razvojem seoskog turizma.

- Ovo je krenulo kao baza paragliding kluba, a poslije se razvilo kao neka turistička destinacija. Kako smo većinom svi i ljubitelji životinja, počeli smo se brinuti o njima. Tako je, igrom slučaja, kod nas stigla medvjedica Maša kojoj je bila ubijena majka. Ona je nađena u šumi. Malo potom stigla je i Ljubica, druga medvjedica, koja je također pronađena pored mrtve majke. Preuzeli smo brigu o njima, a s vremenom su počele stizati i druge životinje - napominje Tubić.

Dodaje kako je jedna medvjedica stara četiri, a druga tri godine te da su socijalizirane i naviknute na ljude.

- Jednostavno, druže se ovdje s nama. Igraju se i nema nikakvih bojazni. Naravno, ljudi su malo skeptični kada se kaže medvjed, da je to zvijer, ali kada se posvete pozornost i briga, odnosno kada se pravilno odgajaju, nema problema s njima. Vuk ima 10 mjeseci i još uvijek je dosta mlad, ali je potpuno socijaliziran. Puštamo ga da se igra s ostalim životinjama - mačkama, psima… Čak se druži i s magarcem koji mu je i najbolji prijatelj - kaže Tubić.

Među životinjama koje su našle svoje novo utočište u kampu dobojskih paraglidera, napominje, nalaze se i ljama, lanad… - Onda smo, uz pomoć Grada Doboja, nedaleko odavde, uzeli i farmu jelena lopatara. Udaljena je tri kilometra i jedna je od turističkih ponuda. Netko dođe zbog adrenalinskih sportova, netko zbog životinja, prirode, netko zbog umjetnosti… Nedavno je u našem kampu bila i likovna kolonija. Svakim danom sve je više posjetitelja - kaže Tubić. Njihova je baza, ističe, već postala prava turistička destinacija Grada Doboja, a ugostili su i istraživačku ekipu spilje Mokra Megara. - Pećina će svakako proširiti turistički potencijal ovog kraja. Pri tome mislim na planinu Ozren, Maglaj, Doboj, Gračanicu…, sva okolna mjesta koja gravitiraju prema toj pećini i planini Ozren. Vjerujem kako će, nakon ovih istraživanja, biti "upakirana" u lijepi turistički potencijal - uvjeren je Tubić.

Sama spilja, ali i njezina okolica, ističe Tubić, prelijepe su lokacije za istraživanja te turističke obilaske. Pedesetogodišnji Tubić drži i neke paragliderske rekorde.

Privući mlade

- Bosna i Hercegovina u posljednjih godinu dana ima dobre rekorde. Napravljeno je nekoliko dobrih preleta. Ja imam, onako, dosta dobrih letova s našeg glavnog poletišta Gostilja, a i s nekih okolnih i europskih poletišta. Mislim kako je sada naglasak na tome da se što više mladih uvuče u ovaj sport te da se posvete letenju jer su aerosportovi u BiH, nažalost, možda i zapostavljeni - podvlači Tubić.

Paragliding, ističe, okuplja ljubitelje prirode, a ne samo ljubitelje aerosportova. Njegov klub ima oko 40-ak članova, a baza za smještaj ima na raspolaganju 30-ak kreveta.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?