sastanak

Pet zaključaka za spas Aluminija: Strateški partner ili stečaj

Klix
17.06.2019.
u 16:01

Pandža je kazao da tvrtka doživljava finalnu krizu i da ovako više ne može poslovati jer su gubici preveliki i da je potrebno konačno rješenje.

U Sarajevu je danas održan sastanak federalnog ministra energije, rudarstva i industrije Nermina Džindića s predstavnicima mostarskog Aluminija i ministricom financija u Vladi FBiH Jelkom Miličević.

Džindić je kazao da će predstavnici Vlade FBiH i resorno ministarstvo u narednih desetak dana pozvati sve predstavnike dioničara Aluminija za pronalaženje dugoročnog rješenja, piše Klix.ba. 

"Mi ćemo poslati zahtjev i Vladi Republike Hrvatske koja je vlasnik 12 posto dionica, ali i ostalim dioničarima. Do kraja ovog tjedna ćemo sjesti i predložiti odgovarajuće zaključke, prezentirati model koji smo prezentirali i radnoj grupi", kazao je Džindić.

Federalni ministar je naveo zaključke na kojima će se raditi u narednim danima. On je istaknuo da Vlada FBiH nema potpunu moć odlučivanja u Aluminiju.

Prvi zaključak je da se Aluminij zadužuje da pokrene traženje strateškog partnera iz ovog sektora.

"Zadužuju se UO i uprava Aluminija da poduzmu sve aktivnosti i pripremne radnje za otvaranje stečajnoj postupka te mogućnost kontroliranog stečaja uz postepeno smanjenje proizvodnje. To je solucija ako prva i druga opcija ne krenu smjerom kojim želimo", dodao je.

On je kao četvrti zaključak naveo zaduženje Upravnom odboru i upravi Aluminija da iznesu pripreme i program koji će koristiti u slučaju gašenja proizvodnje i financijsku konstrukciju.

"Uprava i UO moraju donijeti i usvojiti program i dostaviti ga Vladi FBiH kako bi imali sve spremno ako prijedlog 1 i 2 ne dožive uspjeh", poručio je Džindić.

Kao peti zaključak se navodi odluka da se u tijeku ovog tjedna održi sastanak s upravom Elektroprivrede u Sarajevu i Elektroprivrede HZHB s ciljem pronalaska mogućnosti za opskrbljivanje električnom energijom.

Ministrica financija FBiH Jelka Milićević je poručila da je na sastanku prebacivana odgovornost i da je osjetila nemoć Vlade da zaštiti svoj udio te dodala da su svi suočeni s mogućnošću gubitka tisuću radnih mjesta.

Direktor Aluminija Dražen Pandža je kazao da ta tvrtka doživljava finalnu krizu i da ovako više ne može poslovati jer su gubici preveliki i da je potrebno konačno rješenje.
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije