U PAKISTANU

Pet djevojaka ubijeno samo zbog toga što su bile na zabavi, a sudovi ne čine baš ništa

U PAKISTANU
20.12.2016.
u 08:51

Videosnimka nekoliko mladih žena koje se smiju i plješću uz muziku, odjevene za zabavu ili vjenčanje s narančastim maramama na glavi i haljinama s cvjetnim uzorcima. Onda se na snimci još nekoliko sekundi vidi mladi muškarac kako pleše sam, čini se u istoj sobi. Ta je snimka snimljena mobitelom prije šest godina, u selu na sjeverozapadu Pakistana. To je posljednji put kada su mlade žene Bazeegha, Sareen Jan, Begum Jan, Amina i Shaheen viđene žive, piše Washington Post.

Što im se dogodilo ostaje misterij. Njihove su sudbine obavijene kulturnim tabuima, inercijom službenika i neumoljivim otporom starješina i vjerskih vođa za koje se sumnja da su naručili ubojstva djevojaka, prenosi Net.hr

Ubijene ‘u ime časti’ u Pakistanu

 

Čak i za Pakistan, gdje se stotine ubojstava svake godine događa ‘u ime časti’ , ovaj je slučaj ekstreman. Prema sudskim podnescima i razgovorima s istražiteljima, obitelji su kažnjavale djevojke tjednima: polijevali su ih kipućom vodom, bacali žeravice na njih, a zatim ih ubili i pokopali negdje u planinama Kohistana.

 

Kasnije, kad je otvorena istraga, rođaci i vođe zajednice inzistirali su na tome da su djevojke još žive i čak su izveli nekoliko sličnih djevojaka kako bi to dokazali. Jednu su žrtvu čak toliko unakazili da joj se identitet nije mogao utvrditi otiscima prstiju.

Ova je priča slična mnogima u Pakistanu, gdje se često događaju ‘ubojstva iz časti’. Okutna je to vladavina plemenskih vijeća, takozvanih ‘jirgasa’, a neobrazovani seljani ne znaju za drugo.

Jedan mladić ne odustaje od istrage

Danas istina konačno dolazi na vidjelo, uglavnom zahvaljujući tek nekolicini individualaca. Jedan od njih je Afzal Kohistani, mladić čija su braća ubijena kao rezultat tog incidenta. Godinama je tražio pomoć od lokalnih i provincijskih vlasti, pisao je i vrhovnom sudu. 2012. je njegov slučaj odbačen, ali prošlog je mjeseca sud naredio ponovno otvaranje tog slučaja i daljnju istragu.

‘To je uništilo moju obitelj. Djevojke su mrtve, moja braća su ubijena i ništa se nije učinilo kako bismo dobili pravdu ili zaštitu’, rekao je Kohistani, 26-godišnjak kojem se prijeti smrću.

‘Znam da će vjerojatno i mene ubiti ali nije važno. Ono što se dogodilo je pogrešno i to se mora promijeniti’, rekao je u intervjuu prošlog tjedna.

Obnovljeni interes suda za ove davne događaje dogodio se u isto vrijeme kada je Parlament odobrio zakon koji ojačava ulogu sudova u ovakvim slučajevima ‘ubojstva zbog časti’. Često se događa da, kada takav slučaj i završi na sudu, kazne nema jer zakon dozvoljava obiteljima žrtava da ‘oproste’ počiniteljima, a oni su često upravo članovi obitelji.

Zakon neće puno toga promijeniti

Novi zakon na snagu je stupio u listopadu. Daje sucima više moći za izricanje doživotne kazne u slučajevima ubojstava zbog časti. Sada mogu ubojstvo proglasiti zločinom protiv države. Ipak, postoji strah da će politički i kulturni otpor prevladati.

‘Ne znamo hoće li zakon nešto promijeniti. Kazna još nije obavezna, a oprost i dalje može nadvladati zakone’, rekao je Benazir Jatoi, odvjetnik koji se bavi pravima žena.

‘Sve dok ne bude više politčke moći, životi običnih žena neće se puno promijeniti’, dodaje.

Djevojke i mladići ne smiju biti u istoj prostoriji

Ovaj slučaj iz Kohistana dogodio se u konzervativnoj ruralnoj sredini u kojoj je druženje mladića i djevojaka tabu. Sudjelovanje ovih djevojaka na zabavi na kojoj je bilo i pripadnika suprotnog spola bilo je vrlo riskantno, no rizik je postao još veći kad je netko snimku stavio na internet. Tamo se brzo proširila i ‘bacila ljagu’ na njihovu obitelj i zajednicu.

Foto: Screenshot Youtube
Foto: Screenshot Youtube
Foto: Screenshot Youtube
Foto: Screenshot Youtube

Loklani je muslimanski klerik navodno izdao vjerski dekret kojim je naredio da pet djevojaka mora biti ubijeno jer su osramotile svoje pleme, kao i mladić koji je snimljen kako pleše te svaki član njegove obitelji. Zajednica nije tome pružala otpor. Kada su se riješili tijela djevojaka, počinitelji us ubili i braću spomenutog mladića. Ostatak je obitelji pobjegao iz sela.

‘Nitko u mom selu  nikad nije rekao ništa protiv ubojstva zbog časti. Svi znaju što se dogodilo, no nitko nije spreman nešto reći. To je ilegalna, protuustavna i protuislamska praksa, no ljudi to čak ne smatraju zločinom’, ispričao je brat ubijenih mladića.

Uz pomoć odvjetnika iz Islamabada, obratio se direktno Vrhovnom sudu. Predsjednik suda Iftikhar Chaudhry, inače liberalni aktivist, osobno je preuzeo slučaj 2012. godine i naredio je pretraživanje područja na kojem su djevojke ubijene helikopterima.

Prevara obitelji

Kada su istražitelji došli u selo, tražili su od obitelji da im pokaže djevojke. Pokazali su im tri djevojke koje su sličile onima na snimci, no to nisu bile one. Kako se u selu govori posebnim dijalektom, a nije bilo prevoditelja, svi su ostali zbunjeni. Sudac je zatvorio slučaj.

Nakon toga, život u selu navodno se vratio u normalu. Jedan je novinar poslao fotografije djevojaka analitičaru u Engleskoj, no on je rekao da postoji samo 14 posto šanse da su to iste djevojke kao one na snimci. Taj je dokaz priložen na sudu, no sud je odbio nešto učiniti. Brat ubijenih mladića imenovao je sve ubijene djevojke i one djevojke koje im liče, no nisu one. Rekao je da su im to rođakinje.

Istraga se konačno nastavlja

Naposljetku, prošlog je mjeseca ovaj mladić došao do neočekivanog preokreta kad je Vrhovni sud prihvatio njegovu molbu. Još jednom su poslali istražitelje u selo, no onog puta sa sucem, dvojicom policajaca koji su imali dokaze: točnu visinu i otiske prstiju ubijenih djevojaka.

Kohistanski sudac Shoaib Khan je u izvješću napisao da su starješine inzistirale na tome da su djevojke žive, no dvije djevojke koje su izveli pred suda su mnogo mlađe od onih na snimci, dok treću nisu mogli identificirati jer su joj bili spaljeni prsti pa nije bilo otisaka. Roditelji su rekli da je do te nesreće došlo prilikom kuhanja. Sudac je zaključio da se barem dvije djevojke ne podudaraju s onima na snimci te da su vjerojatno i druge djevojke ‘lažne’.

‘Sve to vodi zaključku da je nešto sumnjivo i nije u redu. Slučaj treba daljnju istragu’, napisao je sudac, prenosi Washington Post.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?