Ministrica obrane

Pendeš: Posjet Stoltenberga planska aktivnost

pendes
16.01.2017.
u 15:55

Ministrica obrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš kazala je danas da je posjet glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga planirana za veljaču planska aktivnost ovog ministarstva i drugih bh. institucija, ističući da je dvije godine rađeno na aktivnostima koje bi trebale dovesti do aktiviranja MAP-a.

Jasno je kazala i da sve u potpunosti nije implementirano, ali to ne znači da Stoltenberg ne treba doći u BiH i na neki način odati priznanje pripadnicima Oružanih snaga BiH koji aktivno sudjeluju u mirovnim operacijama i doprinose miru u svijetu.

Cilj ovog posjeta upravo je prezentiranje rezultata koji su postignuti u procesu pristupa BiH Atlantskom savezu (NATO), a Stoltenberg je ranije kazao da će NATO aktivirati MAP kada BiH završi uknjižavanje vojne imovine i ta odluka trebala bi biti donesena ove godine.

Međutim, dopredsjedatelj Zajedničkog povjerenstva za obranu i sigurnost Parlamentarne skupštine BiH Borisalv Bojić (SDS) ponovio je danas stav da neće biti pristupanja BiH ovom savezu bez Republike Srbije koja je potpisnica Daytonskog mirovnog sporazuma.

- OSBiH veliki broj standarda već sada primjenjuje, ali što se tiče bilo kakvog ulaska u NATO bez Republike Srbije je prosto nemoguće i to neće dobiti podršku Republike Srpske niti bilo kojeg predstavnika srpskog naroda - ustvrdio je Bojić.

Komentirajući obvezu upisa vojne imovine, kazao je da ta imovina treba ostati u vlasništvu entiteta, ali da s njom mogu raspolagati Oružane snage BiH.

Izrazio je zabrinutost retorikom člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika kazavši da ga sve podsjeća na 1992. godinu kada je počeo rat u BiH.

- Oni ovakvom retorikom potiču ekstremne grupe, koje nerazumijevaju njihovu političku igru kojom pokušavaju da se na taj način održe na vlasti, i na jednoj i drugoj strani, koje mogu dovesti do tragičnog sukoba - pojasnio je.

Na pitanje da li on to tvrdi da će doći do rata, kazao je da on to ne tvrdi, ali ako se ovako nastavi ostaje prostor za zabrinutost, da će prije doći do sukoba nego do ubrzanja puta na članstvu BiH u Evropskoj uniji.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?