10. obljetnica OS BiH

Pendeš: Oružane snage su jedan od faktora jedinstva u BiH

oružane snage
30.11.2015.
u 18:06

Ponosni smo na naše OS što su jedan od faktora jedinstva u BiH i takve trebaju i ostati, kazala je Pendeš

Oružane snage BiH, koje su osnovane 1. prosinca 2005. godine u okviru dobro pripremljene i implementirane reforme, pokazale su kako mogu odgovoriti na brojne sigurnosne i druge izazove u BiH i svijetu promovirajući mir i osiguravajući sigurnost, istaknuto je danas u Sarajevu u  Domu Oružanih snaga BiH, javlja Fena.

Načelnik Zajedničkog štaba OS BiH general pukovnik Anto Jeleč je na pres-konferenciji povodom 1. prosinca - Dana Oružanih snaga BiH kazao da su OS BiH u tom razdoblju narastale, stasale, bile jače i sposobnije, te spremne da odgovore na sve pred njih postavljene izazove i u tome su postigle dobre rezultate. Potvrde za to stižu od civilnih vlasti, stanovništva, međunarodne zajednice.

- Nismo prestajali s radom na čišćenju prostora zagađenih minama u BiH dugi niz godina. Također, pripadnici OS BiH posljednjih godina vrijedno su radili na rješavanju viškova zastarjelog naoružanja, te postavili bolje standarde u domenu kvalitetnijeg upravljanja skladištima i streljivom. OS BiH također su pomagale civilnim strukturama na obnovi nakon prošlogodišnjih poplava, kazao je među ostalim Jeleč.

Pomogli su i obnovili dva mosta u općini Derventa, sudjelovali u gašenju požara u Livnu, Treskavici i drugdje.

- Evakuacija unesrećenih zrakom je bila jedan od glavnih zadataka i tu smo uvijek spremni pomoći. Ponosni smo na rezultate na koje smo postigli i na vojnike koji rade za dobrobit BiH i dobrobit mira u svijetu, kazao je Jeleč dodajući kako OS BiH kontinuirano rade na pomlađivanju kadrova koji sudjeluju u misijama uspostavljanja i očuvanja mira u svijetu.

Ministrica obrane biH Marina Pendeš čestitala je svim pripadnicima OS BiH njihovu obljetnicu i izrazila zahvalnost za sve ono što su u posljednjih deset godina uradili u jačanju institucija i adekvatnom predstavljanju BiH u svijetu, ali isto tako u jačanju integracija unutar BiH.  

Govoreći o planovima i prioritetima, Pendeš je kazala da se mora intenzivno raditi prije svega na jačanju strukture OS BiH.

-Očekujem da će već u prvom mjesecu sljedeće godine Predsjedništvo BiH usvojiti dokument Pregled obrane, koji bi trebao jasno definirati kakve to OS očekujemo, vidimo i što trebamo uraditi kako bismo u potpunosti modernizirali OS, educirali ljude unutar OS, zatim što je potrebno još nabaviti, a sve to moramo implementirati u proračunske zahtjeve. Očekujem od Predsjedništva BiH, Vijeća ministara BiH, ali i od Parlamenta da će imati razumijevanja na naš proračunski zahtjev, kazala je Pendeš.

Dodala je da su prema Vijeću ministara dostavili jedan zahtjev gdje su planirali određeni broj projketa, u prvom redu, obnavljanje resursa OS. Naši pripadnici OS, kako je istaknula, pokazuju da su bez obzira na ograničene resurse uvijek u mogućnosti biti rame uz rame sa svim drugim pripadnicima, čak i NATO zemalja. To su pokazali i protekle godine kada su bile poplave, na vojnim vježbama koje su održane ne samo u BiH, nego i u Europi, kao i prilikom sudjelovanja u mirovnim misijama.

-Ponosni smo na naše OS što su jedan od faktora jedinstva u BiH i takve trebaju i ostati, kazala je Pendeš.  

Desetu obljetnicu postojanja Oružanih snaga BiH obilježilo je i tragično stradanje dvojice vojnika OS BiH koji su ubijeni u blizini vojarne OS BiH u Rajlovcu.

-Terorizam nema ni vjeru ni naciju. To je opće zlo i prijetnja s kojom se susrećemo ne samo mi u BiH nego diljem svijeta. Odgovarajući odgovor na bilo kakve terorističke ili druge napade ne može biti samo u okviru djelokruga rada Ministarstva obrane i OS BiH, nego i svih instiucija BiH, sigurnosnih i obavještajnih, izjavila je Pendeš.   

Navela je da sada ne mogu ništa detaljnije komentirati - niti ubojstvo dva pripadnika OS BiH, kao ni napad na generala Antu Jeleča koji se dogodio u tunelu Salakovac, sve dok istražni organi BiH ne završe istragu.

Ministrica Pendeš je dodala da je terorizam nešto s čime se svi trebamo suočiti, jer to je opća prijetnja za sigurnost BiH, kao i za i buduće investicije.

- Informacije od sigurnosnih struktura o ovim događajima još nismo dobili i planiram im uputiti dodatni zahtjev za informiranje da vidimo dokle su stigli i što su poduzeli, kazala je Pendeš.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije