održana akademija

Pendeš: Nužno moderniziranje Oružanih snaga BiH

29.11.2018.
u 20:07

U Sarajevu je večeras održana akademija povodom 1. prosinca - Dana Oružanih snaga (OS) BiH i 13. godišnjice formiranja OSBiH.

Ministrica obrane BiH Marina Pendeš čestitala je pripadnicima OSBiH Dan OSBiH te podsjetila na izuzetno zahtjevne ali uspješne reforme obrane u BiH.

Pendeš je, u vezi s temeljnih zakonskih zadaća Ministarstva obrane i OSBiH u 2018. godini, istaknula da su učinjeni kredibilni napori, usprkos nedovoljnim financijskim resursima, i realizirani zadaci propisani Zakonom o obrani, koji su postavljeni pred OSBiH.

Ministrica obrane BiH je u obraćanju naglasila nužnost moderniziranja OSBiH, s obzirom da je Predsjedništvo BiH usvojilo dokument Pregled obrane i njegov sastavni dio Plan razvoja i moderniziranja OSBiH. 

- Nužno je moderniziranje OSBiH ukoliko želimo, a uvjerena sam da je to naše opredjeljenje, imati sposobne snage spremne reagirati u slučaju prirodnih katastrofa i nesreća, spremne deminirati našu domovinu BiH i predstavljati je u najboljem svjetlu u operacijama izgradnje mira diljem svijeta pod okriljem Ujedinjenih naroda i NATO-a i Europske unije - rekla je Pendeš.

Osvrnula se i na značajne rezultate OSBiH u pružanju pomoći civilnim organima u cilju napretka na europskom i euroatlantskom putu BiH. Ostvaren je i napredak u implementaciji Partnerskih ciljeva BiH i NATO-a, s najvišim prioritetom ispunjavaju se i obveze u okviru Partnerstva za mir.

Oružane snage BiH su, podsjetila je Pendeš, sudjelovale u značajnim vojnim i civilnim vježbama na domaćem i međunarodnom planu, a „u razdoblju iza nas jedna smo od rijetkih država  koja je povećala kontribuciju u operacijama potpore miru“.

- Ovim smo kao država BiH postali kredibilan partner progresivnog dijela međunarodne zajednice u održavanju međunarodnog mira i sigurnosti – istaknula je Pendeš.

Ukazala je i na izazove i poteškoće s kojima se suočavaju, kao što je nedovoljno proračunsko izdvajanje za potrebe obrane, kao što su plaće vojnika, moderniziranje i opremanje OS i rekonstrukcija vojarni.

Pendeš je kazala i to da u narednoj godini očekuje dodatno intenziviranje implementacije „Pregleda obrane“ i „Plana razvoja i modernizacije OSBiH“, ali da isto tako očekuje i od predsjedatelja Zajedničke komisije za obranu i sigurnost i parlamentarne vojne komisije da u institucijama aktualizira pitanje povećanja izdavanja proračunskih sredstava.

- Mi u MO i OS usmjereni smo ka budućnosti i kreiranju osnove za izgradnju učinkovitog i djelotvornog obrambenog sustava BiH – poručila je ministrica obrane BiH. 

Dodala je da uspješno funkcioniranje institucija obrane i uspješne vojne operacije zahtijevaju adekvatno obučene, spremne i motivirane snage kao i učinkovitu organizaciju, vođenje i planiranje te dodjelu potrebnih resursa.

- Očekujemo i dalje dobru suradnju, podršku i puni angažman svih institucija BiH u ostvarivanju strategijskog cilja BiH, pridruživanje EU i NATO-u, što je iskazano kroz niz dokumenata,  Sigurnosnu i Odbrambenu politiku BiH, Pravce i ciljeve vanjske politike koju je utvrdilo Predsjedništvo BiH, pa u konačnici i kroz Zakon o obrani BiH – rekla je Pendeš.

Na akademiji povodom 1. prosinca - Dana Oružanih snaga (OS) BiH i 13. godišnjice formiranja OSBiH prisustvovali su predstavnici Parlamentarne skupštine BiH, Vijeća ministara BiH, Vlade Federacije BiH, ambasadori u BiH, vojnodiplomatski kor te predstavnici vjerskih zajednica u BiH.  

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?