Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Pejaković se "liječi" u Visokom: Bio sam nepokretan, a sad normalno govorim

04. srpnja 2022. u 11:55 0 komentara 1861 prikaza

Ove godine, u kompleksu Doline bosanskih piramida se očekuje oko 200.000 posjetitelja. Za samo četiri godine ta brojka je povećana čak pet puta. Do pandemije koronavirusa veliki dio turista dolazio je iz cijele Europe, Južne i Sjeverne Amerike i Azije. U posljednje dvije godine najbrojniji su gosti iz regije. Posebno nakon što je počeo dolaziti Novak Đoković.

Bosanska piramida sunca već godinama privlači pažnju svjetske javnosti a domaću dijeli na one koji su za i protiv: one koji vjeruju da nešto postoji i one koji kažu da nema ničega.

Među onima koji vjeruju i posjećuju je i Josip Pejaković, bard bh. glumišta, jedan je od prvih koji su 2006. podržali ideju bosanskih piramida. Kako kaže, nije ni sanjao da će danas ovdje dolaziti po zdravlje. Vjeruje da mu pomažu negativni joni iz tunela, a kaže da su to počeli odobravati i njegovi liječnici.

“Jednostavno sam bio potpuno nepokretan, u kolicima. S izgubljenom kilažom, a lošim vidom, s nizom problema koje sam kasnije, postupno, vrijedno popravljao upravo u tim tunelima i tim komorama. Sat vremena, sedam dana, pa onda napraviti pauzu. Pa opet sedam dana po sat vremena i evo ja funkcioniram. Potpuno normalno govorim”, kaže za N1 Pejaković.

“Mi se ne bavimo liječenjem i ne dajemo zdravstvene garancije”,  kaže Semir Osmanagić, osnivač fondacije Dolina bosanskih piramida. Ipak, kaže kako, bilježe sve više svjedočanstava ljudi koji vjeruju da su boravkom u tunelima ispod piramide Sunca popravili zdravstveno stanje.

“Timovi eksperata za energetske fenomene, fizičari, elektroinženjeri, inženjeri zvuka, izmjerili su čitav niz fenomena kao što su energetska zraka kroz vrh piramide ili vrlo blagotvorne energije u piramidama koje utječu povoljno na čovjekovo zdravlje. Tlak se snižava na normalu, šećer također pada na normalu”, govori Osmanagić.

 

U tunelima “Ravne” deseci ljudi. Neki su tu prvi put, a neki dolaze redovno: da meditiraju ili se jednostavno opuste. Bartolome Stanković, pijanist i profesor klavira. kaže da ovdje dolazi godinama i da poznaje svaki kutak tunela.

“Tu znam meditirati, smirivati um, slušati tišinu. To je za mene nešto najljepše na svijetu, kad mogu slušati otkucaje svoga srca. Takav je mir moguće postići ovdje u tunelima”, navodi Bartolomej.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.