Posavina

Pečenje rakije društveni je događaj, a kotao putuje od kuće do kuće

korao, rakija
15.10.2022.
u 14:30

Domaćin kotla u Posavini rijetko je sam, “posao” zna potrajati dva-tri dana. Društvo se okuplja uz vatru, šunku, kulen...

Oduvijek je pečenje rakije u Posavini bilo drag događaj kojemu se poklanja posebna pozornost.

Domaća šljivovica

Zapravo, ono što je u Hercegovini vino, to je u Posavina rakija. Zovu je i “posavska vatrena voda” jer, što je ljuća, kažu poznavatelji dobre kapljice, to je rakija bolja, piše Večernji list BiH.

Pečenje rakije obiteljsko je okupljanje, gotovo kao društveni događaj. Domaćin kotla rijetko je sam jer “posao” zna potrajati dva-tri dana. Društvo se okuplja uz vatru, a na stolu su uvijek posavske gastro-delicije - šunka, kulen, kobasice, pite…

Ovih dana “šetaju” se Posavinom popularni “veseli strojevi”, a posao se privodi kraju. U Donjoj Tramošnici zaustavili smo se kod jednog kotla za pečenje rakije Ivice Matića Džigija. Dva dana će peći, tvrdi Džigi, najbolji na svijetu napitak. Zatekli smo tamo veselu ekipu. - Znate onu pučku: “Bolje da propadne selo nego tradicija” - kaže nam Džigi.

- Mi koji smo se vratili u Donju Tramošnicu baštinimo tu staru posavsku tradiciju i nikada je nećemo prekidati ma kakva europska pravila bila. U ovom, ali zapravo i u svakom posavskom selu, ta tradicija postoji otkako je nas i naših starih - kaže nam Matić.

Stroj ide po selu od kuće do kuće i svatko ispeče koliko može, a prosjek se kreće od pet pa čak do deset kotlova jer jako je važno u kućanstvu imati malo svoje domaće šljivovice. Kako se uz kotao sjedi satima, tu je i pečenje, roštilj, sarma, domaći kolači, zapjeva se i pokoja izvorna. Veseli stroj potom putuje prema Ledenicama i tako će biti do posljednje kuće u Posavini. Bez rakije se ovdje ne može.

- Bolje i grije nego ogrjev, a drva mogu i pričekati, ionako su preskupa - zaključuje s osmijehom Džigi. Tradicija pečenja rakije njeguje se i u oraškom kraju. Velike će količine spremiti i ove godine Ivo Vincetić Deba iz Donje Mahale. Uzorno uređeni šljivik ipak mu nije donio dovoljne količine šljive pa je dodatno kupovao i ispekao rekordnih 13 kotlova koji su donijeli čak 170 litara rakije.

- Nekoliko dana nezaboravne fešte uvijek privuče brojno društvo. Naravno, rakije je previše za kućnu uporabu, goste i prijatelje, pa će dio biti i za tržište - kaže Deba.

Posvećene joj i pjesme

U Posavini je šljiva, uz jabuku i krušku, jedna od dominantnih voćaka. Deseci hektara su pod tom kulturom, ali i one su nedostatne za veliki posao pečenja rakije pa se nerijetko poseže za kupnjom šljiva iz susjednog Gradačca. Na trpezama svih Posavljaka to je neizostavna dobrodošlica, a svadbe se bez nje ne mogu ni zamisliti.

Rakijom se darivaju dragi gosti, uz nju su vezani običaji, posvećene su joj stotine izvornih nota, a jedna se ovdje održala sve do danas: “Oj, rakijo šljivovice ljuta, jednu pjesmu pjevam po sto puta”. •

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?