Duhovna obnova

Patron župe Zvornik - Srebrenica

18.07.2017.
u 10:00

Tek osam vjernika na svetoj misi realnost je župe Zvornik - Srebrenica. No, crkva je bila na drugi način puna jer iskreno su molili i pjevali te zahvaljivali za novi dan u njihovoj maloj i najsiromašnijoj župi Srca Isusova Zvornik - Srebrenica koju vodi fra Joso Oršolić. Na temeljima starog Franjevačkog samostana i crkve sv. Marije u Srebrenici ove su godine prvi put svečano proslavili patron župe. Župljani se raduju svakoj novoj akciji, svakom novom projektu kojim nastoje župu oživiti. Sudjeluju u svim aktivnostima na razini općine. - Srebrenica je najslabije obnovljen grad u Bosni i Hercegovini, nažalost! Ovo je još jedan razlog i opomena kako svi trebamo više moliti i raditi na duhovnoj i materijalnoj obnovi ovoga kraja i sviju nas - tvrdi župnik fra Joso Oršolić. - Ovdje se na zlu rata još živi, vraćamo se u prošlost, kopamo po ratnim ranama, a ja želim sa svojom župnom zajednicom ići prema boljoj BiH jer mi smo franjevci uvijek nosili mir i dobro, pa vjerujem kako, uz Božju pomoć i dobre ljude, možemo još puno toga napraviti za bolju budućnost - smatra župnik Oršolić. S načelnikom Mladenom Grujičićem dogovara rješavanje aktualnih problema i potreba vjerskih zajednica. Projektni zadatak uređenja groblja jedan je od njih. - Nadam se - dodaje župnik - da će uskoro početi realizacija idejnoga rješenja, projekta i pisanje obostranog ugovora glede uređenja i korištenja groblja koje bi trebalo biti katoličko i pravoslavno, za potrebe svih vjernika Srebrenice. Dotaknuli smo se i lokacije parcele Klisa, koju bi svakako bilo dobro riješiti na opće dobro i sveopću korist. Slijedi usuglašavanje i uređenje grada i okoliša Srebrenice. Pravi je trenutak da kroz “Pisma iz Srebrenice”, koja povremeno šaljem u javnost, pokušavam duhovno probuditi ponekada uspavanu savjest i ujedno podsjetiti na ratne strahote. Kada je rat, onda stradavaju, onda ginu svi, a najviše nevini i nedužni. Zato se i zove rat. To je stanje općeg nereda, smrt i bezakonje šire se na sve strane, smrt ne bira koga će stići. Toliko je gladna i nemilosrdna da sve želi staviti pod svoj plašt. U Srebrenici smo se molili za žrtve rata i ljudskog bezumlja, za sve nevino i nedužno stradale, ali i one koji ratove pokreću da to više ne čine. Jedino u miru i razumijevanju možemo pokazati svoje ljudstvo, a ratom pokazujemo samo svoju okrutnost, nevjeru i mržnju kojoj smo se prepustili. Molimo za mir i da više nikada ne bude rata! Nikada i nigdje - poruka je fra Jose iz Srebrenice. Obilježavanje tragedije Srebrenice sve više opominje i poziva institucije i pojedince da se zajedno upitamo kako i što možemo učiniti za ljepše danas i bolje sutra, poručuju iz župe.

- Mnogo se priča o prošlosti i dobro je da se ne zaboravi, ali samo stvarnom izgradnjom mira i oproštenjem možemo iskreno započeti s obnovom duhovnih i materijalnih ruševina. Živeći u prošlosti ništa ne možemo izmijeniti ni popraviti. Moramo se zajedno puno više potruditi oko sadašnjosti i samo tako možemo napraviti ljepšu i sretniju budućnost - zaključuje župnik Oršolić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije