Široki Brijeg

Pastirski pas tornjak iz Širokoga Brijega predstavnik BiH na europskom prvenstvu

29.08.2016.
u 08:00

Zrela petogodišnja ženka, bosanskohercegovačko-hrvatski pastirski pas tornjak Lajka, vlasnika Mile Nogala iz širokobriješkog sela Uzarići, predstavljala je Bosnu i Hercegovinu na europskom prvenstvu pod nazivom European Dog Show (EDS) održanome u Bruxellesu, piše portal jabuka.tv.

Lajka je jedna od 13 tornjaka koje u Uzarićima zajedno uzgajaju Mile Nogalo i Mate Lovrić. Njih dvojica članovi su Kinološkog kluba Tornjak iz Posušja, a redoviti su sudionici izložbe pasa koje organizira Kinološki savez HB. Pravo predstavljati BiH na europskom prvenstvu Lajka je ostvarila u travnju na specijalki tornjaka u Kupresu gdje je osvojila titulu najljepše zrele ženke. Na EDS-u natjecat će se u skupini FCI2 zajedno s tornjacima te ostalim pasminama iz skupine pastirskih pasa. - Za izložbu se aktivno pripremamo nekoliko dana prije, no tijekom cijele godine treba raditi s psom i omogućiti mu što bolje i prirodnije uvjete za život. Svoje tornjake držim na velikom ograđenom posjedu gdje mogu uživati u prirodi, trčati i igrati se, a upravo ih takvo okruženje čini najboljima - priča za portal Jabuka.tv ponosni vlasnik tornjaka Lajke 47-godišnji Mile Nogalo iz Uzarića.

Međunarodni kinološki savez tornjaka je provizorno priznao 2006. te se 2016. nakon nužnoga razdoblja u trajanju od 10 godina, očekuje i punovaljano priznanje pasmine.

Službeni standard je prihvaćen i valjan je od 16. svibnja 2007., a pasmina je zajednički priznata objema državama na kojima tornjak obitava s punim imenom tornjak, bosanskohercegovački-hrvatski pastirski pas.

Zbog privatnih obveza vlasnik Nogalo nije mogao ići u Bruxelles, no njegovu ženku, tornjaka Lajku, vodili su njegovi kolege iz Kinološke udruge Tornjak iz Posušja. Osim Lajke, na EDS-u natječu se još četiri tornjaka iz Kinološkoga saveza Herceg Bosne, a riječ je o vlasnicima Marinu Begiću iz Posušja, Miri Radošu iz Tomislavgrada, Anti Brajki iz Šujice te Perici Jukiću iz Žepča. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?