Belgijski ovčar

Pas razumije naredbe na tri jezika

10.10.2016.
u 11:00

Belgijski ovčar Astor neobičan je pas koji, osim što niže nagrade na međunarodnim izložbama pasa, naredbe razumije na srpskom, njemačkom i engleskom jeziku, objavila je agencija Anadolija. Pas je u vlasništvu banjolučke tvrtke za fizičko i tehničko osiguranje i zaštitu, a trenira ga Miroslav Mirković, trener za obuku pasa u toj kompaniji. Mirković je kao profesionalni policajac radio u MUP-u BiH, te u MUP-u RS, gdje je u elitnoj jedinici bio vođa tima vodiča službenih pasa. Prije pet godina, nakon što je prošao teške testove, dobio je priliku u američkoj tvrtki “American K-9 Detection Services”. U SAD-u je završio trening nakon kojeg je za ovu kompaniju radio u Afganistanu sa psom koji je imao dvije funkcije, otkrivanje eksploziva i patroliranje. Po isteku ugovora vratio se u BiH, a na svom novom radnom mjestu, zbog aktualne svjetske situacije, planira belgijske ovčare obučavati kao pse za detekciju eksploziva. Zašto je Astora učio naredbe na tri jezika, Mirković smatra svojom tajnom, ali je nagovijestio da ovaj pas gdje god da ode, može pomoći. “Čovjek prvenstveno mora imati ljubavi, jer kada radi posao iz ljubavi, onda mu mora ići dobro. Od posla koji radi na silu nema ništa. Prvenstveno volim raditi sa psima, pratim sve izložbe pasa, kinoloških saveza BiH, Hrvatske i Srbije”, kazao je za AA Mirković.

U posljednje dvije godine Astor je osvojio 6 međunarodnih priznanja i 6 državnih, a 3 puta je bio prvak rase. On je pas napadač, patrolni pas, a glavna namjena mu je vršiti osiguranje javnih skupova, sportskih manifestacija i drugih događaja gdje nazoči veliki broj osoba.

Ključne riječi
pas

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije