FINANCIJE U VEZI

Parovi odgovorili: Evo zašto su "moji novci - moji, a njeni - njeni"

Getty Images
16.11.2018.
u 18:50

Složit ćemo se svi, raspodjela novca u svakom odnosu itekako je bitna, no radite li to na pravi način?

Financije su jedan od najčešćih problema u vezi i nakon nevjere, najčešći uzrok razvoda brakova. Upravo zbog financijske ovisnosti o partneru, mnoge žene koje su u lošoj vezi, u njoj i ostaju. 

Složit ćemo se svi, raspodjela novca u svakom odnosu itekako je bitna, no radite li to na pravi način?  

Neki parovi otkrili su na Quori zašto nemaju zajedničke račune sa svojim partnerima i zašto su zbog toga "bez problema". 

"Lisa i ja se nikada ne svađamo zbog novca. Ako ona želi nešto kupiti, to i napravi i ne osjeća grižnju savjesti niti potrebu da se opravdava meni. I za mene vrijedi isto. Imamo svatko svoja primanja i svoje račune, baš kako smo imali i prije vjenčanja. Nekako, razgovor o zajedničkim financijama nije nikada ni došao na dnevni red. Plaćamo po pola troškove kućanstva, ostalo raspolažemo kako želimo", otkrio je Marcus, koji je s Lisom u vezi već 20 godina. 

Mike i Sally imaju svoje račune, no imaju i jedan zajednički na koji uplaćuju onoliko novaca koliko je potrebno za troškove kućanstva. 

"Mike i ja imamo gotovo jednaka primanja i možda zbog toga i nemamo problema u vezi. Nismo u braku, a niti dijelimo financije, osim onog dijela da svatko plaća po pola troškova kućanstva. Ako on želi kupiti neku skupu matičnu ploču ili procesor, to nije moja stvar. Kupuje to od svog novca. Takav način kod nas funkcionira odlično. I da, nemamo djece, " ispričala je Sally. 

Jaisa je napisala kako je jako loše imati sve financije na jednom zajedničkom računu jer se tu svaka potrošnja stavlja pod mikroskop. 

"Smatram da je velika pogreška imati zajednički račun, odnosno da oboje imamo uvid u njega i raspolažemo tim sredstvima. Bitno je imati svoju financijsku neovisnost,ali i biti sasvim iskren sa svojim partnerom o tome kakva je kome financijska situacija. Bitno je da oboje sudjelujemo u raspodjeli troškova kućanstva, a opet imati svoja sredstva za ono što želimo sebi priuštiti sami. Ako su sva sredstva zajednička i na uvidu, svaka potrošnja podliježe zajedničkoj odluci i često može uzrokovati svađe i probleme." 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?