Strasbourg

Parlamentarna skupština razmatra zahtjev za prijem Kosova u VE, povijesni dani za Kosovo

15.04.2024.
u 10:47

Zahtjev Kosova za članstvo u Vijeću Europe (VE) razmatrat će se na plenarnoj sjednici Parlamentarne skupštine VE  a član kosovskog izaslanstva Besnik Tahiri kazao je kako su ponedjeljak i utorak u Strsbourgu  dva povijesna dana za tu zemlju.    

Tako će danas Komisija za jednakost i nediskriminaciju te Odbor za pravna pitanja i ljudska prava raspravljati  o zahtjevu Kosova nakon što je krajem ožujka Odbor za politička pitanja i demokraciju Parlamentarne skupštine VE, većinom glasova, dao pozitivno mišljenje o prijemu Kosova u spomenutu organizaciju .

Na sjednici Parlamentarne skupštine Vijeća Europe u utorak održat će se rasprava o aplikaciji Kosova za VE a na temelju izvješća  koje je sačinila izvjestiteljica za Kosovo Dora Bakoyannis.

"Parlamentarna skupština ima 46 država članica s ukupno 302 člana plus 306 zamjenika. Priznale su nas 34 zemlje, a 14 nije. Ako glasovanje bude uspješno, isto će izvješće biti proslijeđeno Odboru ministara koji će se održati 16. i 17. svibnja", napisao je Tahiri na Facebooku.

On je naglasio kako će cijeli proces glasovanja biti izazovan te dodao kako su neke zemlje, poput Španjolske, otvoreno govorile protiv članstva Kosova u Vijeću Europe.

Kosovska ministrica vanjskih poslova Donika Gërvalla drži da Kosovo treba ući u Vijeće Europe bez ikakvih dodatnih uvjeta te da tako treba tumačiti rezultat glasovanja koje je održano u Odboru Parlamentarne skupštine Vijeća Europe.

Službeni Beograd odluku o prijemu Kosova u članstvo Vijeća Europe drži "skandaloznom" i "sramotnom", a srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić kazao je da će inicijativa za prijem  Kosova u VE proći na zasjedanju Parlamentarne skupštine VE.

Prema njegovim riječima, ako ne dođe do nekih pomjerana, "glavna bitka vodit će se 16. svibnja", kada bi se trebala održati sjednica Odbora ministara Vijeća Europe koji će dati konačnu riječ o tome hoće li će Kosovo postati članicom VE.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?