izvješće revizora

Parlamentarci troše nemilosrdno, samo na naknade otišlo 1,6 milijuna KM

Parlament BiH
05.08.2016.
u 15:02

Parlament BiH prošle godine potrošio je 16.395.395 KM od čega je na plate otišlo 10.653.786 KM

Parlamentarna skupština BiH, kao i prethodnih godina, nastavila je s rasipništvom i praksom netransparentnog trošenja novca, posebno onog kojim se financira rad klubova i političkih stranaka koje participiraju u Zastupnički i Domu naroda parlamenta BiH.

Iako su od Ureda za reviziju institucija BiH dobili pozitivno mišljenje s nekoliko preporuka iz izvješća koji se odnosi na 2015. godinu, može se zaključiti da unutar parlamenta BiH na najbolji način ne funkcionira sustav internih kontrola, a što su revizori na nekoliko mjesta i zaključili, pišu Nezavisne novine.

"I pored višegodišnjih preporuka revizije o neophodnosti donošenja jasnih pravila i procedura trošenja i pravdanja sredstava klubova, nema važnih promjena u načinu trošenja i pravdanja u odnosu na prethodne godine", navodi se u izvješću revizora koji je juče objavljen.

Inače, za financiranje rada klubova i političkih stranaka, prošle godine potrošene su 929.402 KM, koje su utrošene na devet klubova, odnosno parlamentarnih grupa u okviru Zastupničkog doma i tri kluba u okviru Doma naroda. Najveći dio ovog novca završio je u džepovima zastupnika i izaslanika, kojima je na ime naknada za posjet izbornoj bazi isplaćeno više od 159.000 KM, a ništa manje nije podijeljeno i "stranačkim vojnicima" angažiranim uglavnom po ugovoru o djelu, na što je otišlo 116.800 KM.

Revizori su zaključili da nema jasnih procedura na osnovu kojih se angažiraju po ugovoru o djelu, a da nije rijedak slučaj da zaposleni u parlamentu BiH na istim ili sličnim poslovima budu angažirani za naknade koje se kreću od 450 do čak 1.600 KM. Jedna od glavnih zamjerki revizora odnosila se na sredstva za reprezentaciju na što je u okviru klubova i stranaka potrošeno više od 43.000 KM.

"Sredstva za reprezentaciju koriste se na isti način kao i ranijih godina. Nedostaju obrazloženja o povodu nastanka troška, dok se na osnovu specifikacija u prilogu računa stiče dojam da se sredstva koriste u svrhu toplog obroka, što nije svrha reprezentacije", naveli su revizori.

Ono na što je skrenuta pažnja je i isplata raznih naknada zastupnicima i izaslanicima na što je otišlo više od 1,6 milijuna KM, a između ostalog kao paušal narodnim tribunima isplaćeno je 472.301 KM, odnosno svima njima po 714 KM pored plaće i bez obzira na radno-pravni status. Također, što se tiče naknada za tri zastupnika i tri zaposlena po osnovu otpremnine za odlazak u mirovinu otišlo je 119.188 KM

"Smatramo da bi plaće, naknade i ostala materijalna prava zastupnika i izaslanika trebali biti regulirani na jasan i transparentan način, donošenjem posebnog zakona o pravima i dužnostima zastupnika i izaslanika", navodi se u izvješću.

Zanimljivi su i troškovi koji se odnose na izdatke za osobna vozila u zemlji po osnovu kojih su zastupnici i izaslanici naplatili čak 113.667 KM, a gotovo isto toliko je potrošeno i na vozni park parlamenta BiH, dok je značajan dio novca potrošen za mobilno telefoniranje, i to više od 70.000 KM.

Parlament BiH prošle godine potrošio je 16.395.395 KM od čega je na plate otišlo 10.653.786 KM. Jeli na račun drugog, a uzimali dnevnicu Parlamentarna skupština BiH prošle godine po osnovu putovanja u inozemstvo potrošila je 585.694 KM od čega je na smještaj potrošeno 242.885 KM, zatim prevoz 177.362 KM, ali i na dnevnice na koje je otišlo 170.491 KM.

"Testiranjem obračuna ovih izdataka, zaključili smo da su u pojedinim slučajevima obračunate pune dnevnice, umjesto umanjenih dnevnica, bez obzira na to što je na osnovu dokumentacije utvrđeno da je ishrana bila osigurana od strane organizatora", naveli su revizori.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije