enormno visoka cijena

Paprike skuplje od mesa: Kilogram i do 14 maraka

paprike
Hrvoje Jelavic/Pixsell
24.02.2023.
u 20:12

- Ta će cijena biti visoka onoliko koliko pojedincima to bude odgovaralo. Konkretno kada se radi o paprikama, da se na vrijeme ulagalo u staklenike i plastenike, u tu proizvodnju, sada bismo imali domaću papriku - kazao je Bićo.

I dok se proteklih dana govorilo o visokoj cijeni mesa, dogodila se nevjerojatna situacija – kilogram papirika postao je skuplji od mesa. U tržnim centrima u BiH kilogram paprika iznosi i do 14 KM. Poljoprivrednici tvrde da je razlog za ovakve cijene uništavanje domaće proizvodnje, zbog čega uvoznici drže monopol, piše Avaz

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH Nedžad Bićo kazao je kako je enormno visoka cijena paprika posljedica neulaganja u domaću proizvodnju.

- Ta će cijena biti visoka onoliko koliko pojedincima to bude odgovaralo. Konkretno kada se radi o paprikama, da se na vrijeme ulagalo u staklenike i plastenike, u tu proizvodnju, sada bismo imali domaću papriku. Međutim, sada je sve to uvezeno i cijene će biti ovakve dok krajem proljeća ne bude domaćih paprika - kazao je Bićo.

Zbog nebrige države za razvijanje domaće proizvodnje nisu oštećeni samo poljoprivrednici nego i građani kojima je većina svakodnevnih izdataka postala luksuz.

Mišljenja je da, unatoč niskoj kupovnoj moći građana, visoke cijene paprika ostaju jer ih kupuju ugostitelji za svoje potrebe.

- Građani kupe komad ili dva, samo da ih probaju. Ja toliki novac  ne bih dao za kilogram paprika - zaključio je Bićo.

S obzirom na rast troškova proizvodnje i u narednom razdoblju se mogu očekivati visoke cijene voća i povrća.

- U posljednjem razdoblju je rast cijena mineralnog gnojiva malo stao, ali su sjemena skuplja za 50 posto. Normalno je da to na kraju dovede do poskupljenja finalnog proizvoda. To je sve zbog nedovoljnog ulaganja – kaže Bićo.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?