sjednica OV Posušje

„Papirnate“ sjednice u Posušju odlaze u zaborav

04.06.2020.
u 13:25

U ruke vijećnika Općinskog vijeća Posušje nedavno su stigli tablet uređaji te je papir u funkcioniranju rada Općinskog vijeća općine Posušje otišao u povijest. Današnja sjednica Vijeća održana je uz korištenje tablet uređaja, a radni materijali za ovu sjednicu poslani su putem e-maila. Ovo je znatan iskorak u modernizaciji rada Vijeća, a kroz nekoliko mjeseci smanjenjem troškova isplatiti će se nabavka uređaja, ali i ubuduće značajno smanjiti administrativni troškovi jer je dosada za potrebe sjednica Općinskoga vijeća tiskan velik broj radnih materijala koje je također trebalo dostaviti na kućne adrese svih vijećnika, priopćeno je iz Općine Posušje.

Tablet uređaji će vijećnicima omogućiti brži i organiziraniji pristup radnim materijalima, odnosno olakšati im rad. Vijećnici su tablete dobili na korištenje te će iste nakon isteka mandata ili napuštanja vijećničkih klupa morati vratiti. Sredstva za nabavku tableta su prethodno osigurana te je njihova nabavka predviđena Proračunom za 2020. godinu. Današnja sjednica Općinskog vijeća održana je po drugi put u kino dvorani u Posušju, radi pridržavanja preporučenih mjera u borbi protiv širenja COVID-19.

Na početku sjednice vijećnik Frano Grbeša uputio je Načelniku Branku Bagi dva pitanja. Prvo se odnosilo na neradnu nedjelju. Načelnik je na ovo pitanje odgovorio kako se razmatraju zakonske mogućnosti uz eventualno suglasje svih zainteresiranih aktera, te je s tim ciljem s nekima od njih već obavio sastanke. Drugo pitanje vijećnika Grbeše odnosilo se na moratorij pojedinih projekata koje je načelnik spominjao u svome Planu rada na prethodnoj sjednici.

Načelnik Bago je ponovio kako je na natječaje Fonda za zaštitu okoliša FBiH na kojima su prethodno ostvarivali uspjeh i osiguravali sredstva za infrastrukturu u toj općini stavljen moratorij do daljnjega. Također, još uvijek se čekaju određena sredstva za već potpisane ugovore od institucija s federalne razine na odobrene projekte, a oni su vezani za punjenje Federalnog proračuna.

Načelnik je naglasio drastičan pad prihoda Općinskog proračuna uslijed krize izazvane korona virusom, primjerice Općinski prihodi za svibanj ove godine pali su za 38% u odnosu na svibanj prošle godine.

Stoga završavaju započete projekte za koje su ranije osigurali financijska sredstva, a nažalost u ovoj situaciji morat će usporiti ili privremeno zaustaviti nove planirane projekte. Kada proračunska situacija na višim razinama vlasti bude preciznije definirana i Općina Posušje morati će izraditi rebalans proračuna.

Vijećnik Ivan Bešlić iznio je inicijativu za uređenje infrastrukture na području MZ Zagorje. Načelnik je odgovorio kako su neki radovi na tom području upravo u tijeku, a druge će svakako nastojati uvrstiti u planove.

Na današnjoj sjednici svečanu prisegu položila je vijećnica HDU BiH Ljiljana Pirić umjesto dosadašnje vijećnice Marije Begić, koja je podnijela ostavku. Među prvim točkama vijećnici su razmatrali Informacije o radu za 2019. godinu Službe za zapošljavanje ŽZH podružnica Posušje, Zavoda za zdravstveno osiguranje ŽZH - područnog ureda Posušje, Porezne uprave - ispostave Posušje, te Izvješća udruga koje se financiraju iz proračuna općine Posušje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?