Organizacijski odbori objavili program pohoda Pape u BiH

Papa Franjo u Sarajevu će boraviti 11 sati

papa
Reuters/PIXSELL
15.04.2015.
u 09:17

Tri organizacijska odbora objavila su program pohoda pape Franje u BiH 6. lipnja ove godine. O tome su na tiskovnoj konferenciji jučer govorili predstavnici: Apostolske nuncijature u BiH, apostolski nuncij mons. Luigi Pezzuto, državnog Organizacijskog odbora za doček Svetog Oca pape Franje, tajnica Odbora Tonka Krešić, savjetnica člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, i predstavnik crkvenog Organizacijskog odbora, predsjednik, kardinal Vinko Puljić. Papa Franjo će, prema programu svog boravka u BiH, od trenutka slijetanja u sarajevsku zračnu luku do polaska prema Rimu u glavnom gradu BiH provesti točno 11 sati.

Dinamična satnica

Naime, papa Franjo će zrakoplovom iz Rima poletjeti 6. lipnja u 7.30, a u sarajevsku zračnu luku trebao bi sletjeti u 9 sati gdje je predviđen službeni doček. Nakon toga uslijedit će ceremonija dobrodošlice na trgu ispred Predsjedništva BiH, a nakon toga će uslijediti kurtoazni posjet Predsjedništvu. Nakon susreta s članovima Predsjedništva, papa Franjo će se susresti s bh. vlastima, a u 11 sati na stadionu Koševo predvodit će misno slavlje. Inače, program jednodnevnog Papina posjeta prilično je dinamičan s obzirom na brojne susrete koji ga očekuju. Naime, nakon svete mise predviđen je sastanak i ručak s biskupima BiH i papinskom pratnjom u Apostolskoj nuncijaturi, a odmah iza toga i susret sa svećenicima, redovnicama i redovnicima i sjemeništarcima u katedrali gdje će im se osobno obratiti papa Franjo.

Veliki interes izvan BiH

Ekumenski i međureligijski susret pape Franje održat će se u Franjevačkom međunarodnom centru u Kovačićima gdje će također Papa govoriti, a nakon toga uslijedit će susret s mladima u Nadbiskupijskom centru za mlade Ivan Pavao II. Oko 20 sati predviđen je polazak Papinog zrakoplova za Rim, a u zračnoj luci će biti i ceremonija oproštaja Svetog Oca. Apostolski nuncij mons. Luigi Pezzuto kazao je kako je konačno definiran cjelodnevni program Papina pohoda BiH i Sarajevu, te je naglasio da Sveti Otac dolazi s porukom mira, što je i temelj svih njegovih putovanja. - Sveti Otac želi se upoznati s tim kako i ostale vjere žive u BiH jer mu je poznato da dolazi u europski Jeruzalem, kazao je nuncij Pezzuto. Tajnica Odbora Tonka Krešić podsjetila je kako je ovo prvi državnički posjet jednog pape BiH, s obzirom da su dva prethodna posjeta bila pastoralnog karaktera. Prema njezinim riječima, rok za akreditiranje novinara je od 27. travnja do zaključno s 15. svibnjem, a nakon toga se više nitko neće moći akreditirati. Kardinal Puljić je kazao kako za dolazak Pape u Sarajevo vlada ogroman interes ne samo u BiH, već i izvan granica, prvenstveno iz Republike Hrvatske. Imamo veliki broj zahtjeva za dolazak i iz Italije, Crne Gore, Makedonije, Srbije i Austrije, kazao je kardinal Puljić te dodao kako na stadionu Koševo očekuje između 70 i 80 tisuća hodočasnika te nekoliko tisuća i izvan stadiona gdje će se sveta misa moći pratiti na videozidu. Kada je u pitanju sigurnost Papina posjeta, kardinal Puljić je kazao da nema zabrinjavajućih naznaka u tom pogledu. Inače, cijeli posjet pape Franje snimat će BHT1, a očekuje se dolazak oko 400 novinara.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije