Direktor Ureda za jugoistočnu Europu u State departmentu

Palmet: SAD ostaju posvećene Balkanu

Direktor Ureda za jugoistočnu Europu
12.02.2017.
u 17:48

Direktor Ureda za jugoistočnu Europu u State departmentu Matthew Palmer izjavio je da ne vjeruje kako će politika SAD-a prema Balkanu biti drugačija od dosadašnje.

Prema njegovim riječima, američka politika zasniva na američkim interesima i vrijednostima koji se ne mijenjaju sa svakom promjenom administracije.

Američki cilj – sloboda i mir

Palmer je za beogradsku Politiku rekao da kod bilo kojeg američkog dužnosnika nije vidio ništa nalik ideji koja se pojavila u ovdašnjoj regionalnoj javnosti o mogućnosti dogovora između američkog predsjednika Donalda Trumpa i predsjednika Rusije Vladimira Putina, po kojima bi se Amerika odrekla Balkana kao sfere svog uticaja.

“Sve u vezi s takvim idejama mi zvuči kao špekulativna fikcija. Ne vjerujem da će naša politika biti drugačija od dosadašnje koja je podrazumijevala posvećenost Amerike ovoj regiji i pomoći Balkanu na putu europskih integracija”, rekao je Palmer.

On je kazo da je američki cilj u Europi sloboda i mir, što podrazumijeva integraciju zemalja zapadnog Balkana u europske institucije.

“Cilj Srbije je postati punopravna članica EU, a taj cilj podržavaju SAD”, rekao je Palmer.

On je istaknuo da je normalizacija odnosa s Kosovom dio tog cilja, prenosi Srna.

“Potrebno je da dođe do napretka u Briselskom dijalogu kako bi došlo do napretka na putu eurointegracija. Nemam nijedan razlog vjerovati da će doći do promjene našeg pristupa po tom pitanju”, rekao je Palmer.

Odnosi Sarajeva i Beograda

Upitan za mišljenje o najavama političara u Sarajevu da će obnoviti tužbu protiv Srbije za genocid, Palmer je rekao da mu se “čini da je u ovom trenutku u odnosima Beograda i Sarajeva najvažnije da osnaže i prodube međusobnu komunikaciju i da zajedno rade kako bi prevladali kako sadašnje izazove tako i neka pitanja iz prošlosti”.

Palmer je rekao da odluka o uvođenju sankcija predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku predstavlja odgovor na njegove stalne antidejtonske aktivnosti i izjave.

“Poruka iza te odluke je, rekao bih, jasna i nedvosmislena, a to je da će SAD braniti Dayton i dejtonske institucije, kao i cjelovitost BiH”, rekao je Palmer.

Na pitanje trebaju li samo političari u Banjoj Luci shvatiti poruku, odnosno da nema političara u Sarajevu koji bi također trebali razmisliti o svom ponašanju, Palmer je odgovorio kako “misli da širom BiH postoje ljudi koji su spremni povlačiti poteze koji nisu u skladu s Daytonom”.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?