policija i liječnici upozoravaju

Paljenjem svijeće provjerite jesu li podrumi s vinima sigurni

23.09.2020.
u 21:40

Mnogi u Hercegovini protekli su vikend proveli u svojim vinogradima na trganju grožđa, a ovog tjedna berba će najvjerojatnije biti završena. Mnogi su stoga ili se preselili ili se pripremaju preseliti u podrume kako bi napravili najbolje vino i u idućem razdoblju uživali u plodovima svoga rada piše Večernji list BiH.

Međutim, uz najbolju pripremu vina, izuzetno je važan i oprez jer dovoljno je podsjetiti se prošlih godina ili nekoliko prošlogodišnjih slučajeva kada je ugljični monoksid doveo do smrtnih slučajeva. Naime, kod pretvaranja mošta u vino, u procesu fermentacije, šećeri se pretvaraju u alkohol, a kao nusproizvod nastaje ugljični monoksid.

Ne ulaziti alkoholiziran

Svake godine zbog ovakvih situacija oglasi se i policija. A je li “tihog ubojicu” moguće otkriti? Moguće je, i to paljenjem svijeće. Ugasi li se ona odmah, znak je da u podrumu ima više ugljičnog dioksida, a premalo kisika pa je prostoriju potrebno hitno prozračiti. Osim toga, osobe koje su konzumirale alkohol u većoj mjeri također ne bi smjele ulaziti u podrum jer je takvima bitno smanjena sposobnost rasuđivanja i alkoholizirani ne prepoznaju životnu opasnost kojoj se izlažu. Dr. Renata Dobi-Babić istaknula je da se ugljični monoksid veže za hemoglobin, a prema njemu ima 150 do 300 puta veći afinitet nego kisik.

- Stoga, ako u prostoriji postoje kisik i ugljični monoksid, za hemoglobin se 150 do 300 puta brže veže ugljični monoksid i u krvi nastaje novi spoj koji se zove karboksihemoglobin.

Nestaje snage

Novonastali spoj izrazito je crvene boje. Treba, međutim, napomenuti da se ugljični monoksid veže i za mioglobin koji predstavlja spremnik kisika mišićnih stanica i ima sličnu kemijsku strukturu kao hemoglobin. To je važna činjenica jer kod otrovanih ugljičnim monoksidom iz tih razloga nastaje i mišićna slabost, tako da unesrećenici nemaju snage hodati do izlaznih vrata prostorija ni otvoriti prozor kada postanu svjesni da se s njima nešto događa. Prva pomoć sastoji se u udaljavanju unesrećenih iz zagađene prostorije te u davanju umjetnog disanja i masaži srca. Kod težih trovanja u obzir dolazi i zamjena krvi - navela je. Ako osoba završi u takvoj prostoriji, a ne dođe do smrti, moguća su trajna oštećenja mozga.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?