Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Pala dobit banaka u Federaciji, skuplji krediti građanima

28. rujna 2020. u 08:04 0 komentara 418 prikaza
banka

Banke u Federaciji BiH u prvoj polovici ove godine ostvarile su pozitivan financijski rezultat, odnosno dobit u iznosu od 105,5 milijuna KM, što je za 76,2 milijuna KM ili 41,9 posto manje u odnosu na isto razdoblje 2019. godine, navodi se u novom izvješću Agencije za bankarstvo FBiH.   

- Posljedice pandemije, koje će se moći sagledati tek u narednom razdoblju imale su značajan utjecaj na financijski rezultat bankarskog sektora FBiH s prvim polugodištem 2020. godine. Iskazana ukupna neto dobit iznosila je 106 milijuna KM (14 banaka), a gubitak je iskazala jedna banka u iznosu od 0,5 milijuna KM - stoji u dokumentu, piše Dnevni avaz. 

U razdoblju do 30. lipnja, ukupan iznos kredita stanovništva po kojima je odobren moratorij/posebne mjere je 826,6 milijuna KM što je 11,3 posto kreditnog portfolia stanovništva.

Ukupan iznos kreditnih obveza za pravne osobe po kojima je odobren moratorij/posebne mjere je dvije milijarde KM, što je 25,3 posto kreditnog portfolia pravnih osoba. 

Ukupan iznos kredita s izvršenim moratorijem je 2,8 milijardi KM ili 18,6 posto ukupnog kreditnog portfolia na dan 30. lipnja. 

Ukupna prosječna efektivna kamatna stopa (EKS) na sve kredite u FBiH u prvoj polovici godine iznosila je 3,59 posto i u odnosu na kraj 2019. godine, kada je bila 3,86 posto, smanjena je za 0,27 posto. 

To znači kako nije došlo do rasta kamata, kako se strahovalo da bi se moglo dogoditi zbog krize izazvane koronavirusom. No, promatrajući samo kredite stanovništvu, došlo je do blagog rasta kamata. Time je zaustavljen višegodišnji trend pada kamata.

Efektivne kamatne stope na ukupne kredite odobrene privredi smanjene su za 0,1 postotni bod (sa 2,81 posto na 2,71 posto), a EKS na ukupne kredite odobrene stanovništvu, u prosjeku, povećane su za 0,11 postotnih bodova (sa 6,89 posto na 7 posto).

Kada je riječ o mikrokreditnom sektoru u Federaciji BiH, u prvoj polovici ove godine iskazan je pozitivan financijski rezultat (prije oporezivanja) u iznosu od tri milijuna KM, što je manje za 71,7 posto u odnosu na isto razdoblje 2019. godine.

Do pada je došlo usljed značajnog povećanja troškova rezerviranja za kreditne i ostale gubitke i ostalih poslovnih rashoda.

U razdoblju do 30. lipnja, ukupan iznos mikrokredita po kojima je odobren moratorij/posebne mjere iznosi 121,3 milijuna KM, od čega se na fizičke osobe odnosi 114,4 miliona KM ili 94,3 posto, a na pravne osobe iznos od 6,9 milijuna KM ili 5,7 posto. 
 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.