SUŠA, PAKLENE VRUĆINE...

U BiH se događa fenomen kakav se javlja jednom u pola stoljeća

04.07.2020.
u 12:05

Promjenjivo vrijeme koje je jučer poslijepodne zahvatilo područje BiH donijelo je i osvježenje, no ljetni su mjeseci i ono će biti kratkog daha. Sugovornik iz ZHŽ-a, koji čeka sjetvu pšenice, nervozno odmahuje rukama i kaže da mu ova kiša nije trebala. - Padalo je 15 minuta, za sjetvu sad treba čekati da se osuši žito. A i toliko minuta kiše, naši stariji su kazivali da je to bolest za poljoprivredu - priča nam. A taj kratkotrajni pljusak možda je maksimum što će se iz ovog ljeta moći izvući, piše Večernji list BiH.

Pravo ljeto

Nedavno je objavljeno da nas čeka jedno od pet najvrućih dosad. Nekad prije to bi bila i jedna od važnijih tema jer o čemu pričati na neobveznoj kavi ljeti nego o vrućinama i odlascima na more, samo u ovoj pandemijskoj godini to je dosta zanemareno. Da postanemo svjesni da je pravo ljeto u tijeku, pokazuju podaci NASA-e koji potvrđuju meteorološke nacionalne agencije, da je od siječnja do kraja ožujka ove godine bilo najtoplije, odnosno da je to u posljednjih sto godina bilo najtoplije godišnje tromjesečje. Sateliti projekta Gravity Recovery and Climate Experiment Follow-On (GRACE-FO) snimili su stanje s podzemnim vodama u Europi, a pokazalo se da su, zbog iznadprosječno visokih temperatura ove godine i jako malo snijega, podzemne vode jako niske. Riječ je o stanju na dan 22. lipnja 2020.

Suhi izvori

- Zima 2019./2020. bila je u Europi najtoplija otkako se sustavno mjere temperature. Izvori su bili suši nego inače, a posljedice takvog stanja dodatno su se pogoršale tijekom toplinskog vala u svibnju - navodi se u priopćenju. NASA Earth Observatory to naziva povijesnim, a u izvješću se zaključuje da ni prognoze za ljeto 2020. ne izgledaju ništa bolje. Suša je, navodi se u izvješću, počela na istoku Europe početkom proljeća, što je dovelo do tog da su i neke od najvećih rijeka u Europi tijekom proljeća bile ispod prosječnih vodostaja. Krajem svibnja i početkom lipnja u nekim područjima Europe uslijedile su snažne oborine. No, to nije bilo dovoljno da do kraja popravi stanje s vlažnošću tla, a posebno nije bilo dovoljno da popravi stanje s podzemnim vodama. Osim ako govorimo u kontekstu BiH gdje se u kratkom vremenu izlila ogromna količina kiše, a tijekom dosadašnjeg dijela 2020. nije je bilo gotovo nimalo. Pa su tako u Tuzlanskoj županiji nastale višemilijunske štete, uništene su kuće, prometnice, pojavila se klizišta..., a tlo se dotad u toj županiji nije namočilo, a u ostatku BiH ni u tom razdoblju. Na karti podzemnih voda vidi se da je dio BiH označen tamnocrvenom bojom, što označava stanje kakvo se inače pojavljuje jednom u 50 godina ili rjeđe. Sve je suho.

Idućih mjeseci predstoji, kako dugoročne prognoze kažu, borba sa sušama i vrućinom. Kad se sagledaju i ostale nepogode koje su nas ove godine zatekle, ta borba i ne izgleda previše dramatično.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?