Mahmutbegović-Pack

Pack: Što prije uspostaviti mehanizam koordinacije

Doris Pack
21.07.2016.
u 13:44

Pack je kazala da su u BiH nastali problemi oko popisa stanovništva, ali važan korak koji je pred državom, i kojeg je potrebno što prije napraviti, jeste uspostavljanje mehanizma koordinacije, tijela kojim bi BiH s EU razgovarala jednim glasom

Potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović razgovarala je danas u Sarajevu s njemačkom političarkom i predsjednicom žena Europske narodne stranke (EPP Women) Doris Pack o trenutnim političkim prilikama u BiH.

Kako su nakon sastanka potvrdile za Fenu razgovora je bilo osobito o napretku BiH na njenom europskom putu, Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), ali i o popisu stanovništva te statusu žena u politici.

Potpredsjednica je naglasila da su sugovornice razmijenile mišljenja i o problemima s kojima se BiH trenutno suočava te je dodala da je bilo važno čuti mišljenje Pack kada je u pitanju status BiH, ali i o odnosu BiH i Njemačke.

- Lijepo je bilo čuti da imamo širom otvorena vrata kada je u pitanju pomoć Njemačke BiH, ali, naravno, nama nitko izvana ne može pomoći ukoliko mi sami sebi ne budemo pomagali i našli zajednički put ka budućnosti - pojasnila je Mahmutbegović.

Podsjetila je da je Pack bila mnogo angažirana na ovim prostorima kroz svoj politički rad, ali i kroz njezin rad u Europskom parlamentu na čemu joj je Mahmutbegović i zahvalila, a Pack je iznijela podatak da njeno zanimanje za ovu regiju uključujući BiH traje 27 godina.

Naglašavajući da BiH ima složenu ustavnu strukturu, Pack je kazala da su u BiH nastali problemi oko popisa stanovništva, ali važan korak koji je pred državom, i kojeg je potrebno što prije napraviti, jeste uspostavljanje mehanizma koordinacije, tijela kojim bi BiH s EU razgovarala jednim glasom.

- Veoma je teško uspostaviti takav mehanizam budući da BiH nakon Daytonskog mirovnog sporazuma ima 14 vlada uključujući Brčko Distrikt, stoga ne krivim nikoga što to nije brzo urađeno, ali sada je pravo vrijeme za to - stav je Pack.

Nastavak europskog puta za BiH je od iznimne važnosti, dodaje Pack, te je pozvala bh. lidere da nađu rješenja za probleme jer svaka zemlja ima pravo biti članicom EU kada ispuni uvjete, a rješavanjem problema pokazat će se onim zemljama koje ne žele proširenje da je to moguće.

Zbog takve strukture u BiH je teže pronaći rješenja nego što je to slučaj sa zemljama okruženja koje imaju jednu vladu s kojom EU pregovara.

- Kada bi se Dayton ponovo pisao ne bi sigurno izgledao ovako, ali je sada teško bilo što promijeniti - kazala je Feni Pack, ističući da je važno pokazati i volju za priključenje EU.

Dobrim je nazvala što je završena prilagodba SSP-a, ali ako se sada vidi da postoji ruka pomoći, poput Njemačke, koja želi pomoći da se prevaziđu ove poteškoće onda to može biti dobar poticaj da se brže krene putem europskih integracija.

- Ukoliko pogledate kartu Europe, nema drugog puta vi ste već u Europskoj uniji jer ste okruženi EU i upravo na to svi svakoga dana trebaju misliti. Stoga je važno da se nađe kompromis. Još sam optimist, malo manje nego prošle godine, ali u jednom trenutku bit će važno napraviti velike korake - zaključila je Pack.

Doris Pack boravi u posjetu BiH kako bi sudjelovala u desetom izdanju Međunarodne ljetne škole Sarajevo 2016 o temi "Tranziciona pravda: Ključni pojmovi, procesi i izazovi u jugoistočnoj Europi" koju organiziraju Udruženje "Pravnik" i Program vladavine prava za jugoistočnu Europu Fondacije "Konrad Adenauer".

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?