ZZO USŽ

Pacijentima će biti izdano prvih 30.000 elektroničkih iskaznica

08.05.2017.
u 09:14

Nakon elektroničkih recepata, stižu i elektroničke zdravstvene iskaznice

U Unsko-sanskoj županiji papirnate zdravstvene iskaznice postaju stvar prošlosti. Nakon elektroničkih recepata, stižu i elektroničke zdravstvene iskaznice, kako je i najavljeno krajem prošle godine, piše Večernji list BiH. 
Premda je prvotno bilo najavljivano prvo izdavanje kartica krajem siječnja, rok je prolongiran zbog nepredviđena kasnog i usvajanja financijskoga plana Zavoda zdravstvenoga osiguranja. Mjesec dana nakon toga, doznajemo e-zdravstvene iskaznice postaju naša stvarnost. 

Iskaznica simboličnih 2,00 KM

Do okončanja procesa i distribucije prvoga paketa od 30.000 e-zdravstvenih iskaznica, najavljenoga za kraj svibnja, doznajemo kako izgledaju e-iskaznice, koje će se naplaćivati 2,00 KM. 

– To je jedna kartica poput osobne iskaznice ili bilo koji drugi moderni dokument. Prednost joj je da naš osiguranik u bilo kojoj zdravstvenoj ustanovi u koju dođe može pokazati karticu s bar-kodom. Kad se ona provuče kroz bar-kod čitač, liječnik ili ljekarnik dobija sve informacije o našemu pacijentu. Neće biti mjesečnog ili tromjesečnog ovjeravanja zdravstvene knjižice jer ćemo imati uvid i u uplatu doprinosa, i u stanje osiguranika ovisno kojem tipu osiguranja pripada. Na drugoj strani e-iskaznice su bar-kodovi koje će zdravstvene ustanove ili ljekarne učitavati svojim bar-čitačima koda. I ljekarnik i liječnik imat će kvalitetnu informaciju o svojem pacijentu, moći će ući u njegov e-karton i dobiti informacije o njegovoj povijesti bolesti, od cjepiva do krvne grupe. Ovo je velika prednost zahvaljujući kojoj naši pacijenti liječniku neće morati na uvid nositi svu medicinsku dokumentaciju, kaže Almin Handanagić, ravnatelj Zavoda zdravstvenoga osiguranja Unsko-sanske županije.

Umirovljenici, prvi korisnici

30.000 elektroničkih iskaznica u Zavodu zdravstvenoga osiguranja Unsko-sanske županije spremno čeka svoju distribuciju. Prvi korisnici e-kartica bit će umirovljenici, invalidi Domovinskoga rata i obitelji branitelja i stradalnika. U Zavodu vjeruju kako će do kraja ovoga mjeseca i ostali osiguranici dobiti svoje iskaznice. 

– Radili smo na tomu kako provesti distribuciju ovih trideset tisuća iskaznica ka osiguranicima ali i ovih dvije stotine koje pripremamo. Na koji način to uraditi, u našim poslovnicama ili putem Pošte, te kako naplatiti troškove njihova izdavanja. Bit će to simbolična cijena kao i prilikom izdavanja papirnatih knjižica, odnosno, kupnje u knjižarama. To su administrativne procedure koje smo provodili paralelno s javnim procedurama i radili na njihovim zakonskim uokvirenjima. Sve ovo će morati proći Upravni odbor, Vladu i Skupštinu USŽ koja će nam omogućiti da i tu cjelinu zaokružimo. Nadam se da ćemo ovom dinamikom krajem svibnjaimati već izdane prve e-iskaznice, kaže, Almin Handanagić, ravnatelj Zavoda zdravstvenoga osiguranja USŽ.

Ovjeravanja prošlost

Mjesečna ovjeravanja zdravstvenih knjižica tako će postati prošlost a pacijenti više neće imati zdravstvenu iskaznicu i brojnu dokumentaciju koju nose liječnicima na uvid. Zamijenit će je informatički sustav koji će liječnicima i ljekarnicima putem elektroničke zdravstvene iskaznice pružiti cjelokupnu anamnezu bolesti. Tu će se
nalaziti i podaci o uplati i vrsti osiguranja. Dio je to inovacija ZZO USŽ, koji je ovim projektom US županiju stavio u sam vrh države a građani županije po ovome pitanju, rame uz rame su s onima iz susjedne Republike Hrvatske i drugih europskih zemalja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije