Ne mogu ni do prava ni do posla

Pacijenti s Chronovom bolešću i kolitisom u BiH traže pomoć države

22.06.2020.
u 15:15

Dragan Bošković bori se s Chronovom bolešću, koja s ulceroznim kolitisom, bolesti sličnoj upalnom procesu crijeva, nažalost, pogađa sve veći broj ljudi, no u toj svojoj borbi su usamljeni, a država uopće nema sluha iako su terapije i lijekovi iznimno skupi. Prema neslužbenim podacima, u Bosni i Hercegovini ima oko 1600 osoba koje su oboljele od ulceroznoga kolitisa. Uzrok ovih bolesti nije poznat, ali, hipotetski, po liječnicima postoji nekoliko mogućih uzroka osim genetske predispozicije, koja se, uz ostalo, smatra odgovornom za Chronovu bolest, a to su poremećaj funkcije imunološkog sustava, infekcije i prehrana.

Do invalidnine nemoguće

Novija istraživanja sugeriraju da je imunološki sustav presudan u razvoju ove bolesti kod predisponiranih osoba. Bošković i njegovi kolege apeliraju na pomoć države kako bi se lakše nosili s ovom bolešću, koja je neizlječiva. “Očekujemo da nam se odobri potpora, bilo da je riječ o dodatku, invalidnini. Naime, svima je poznato da je Chronova bolest teška i neizlječiva. Kada bismo imali pravo na neki dodatak, kakav je slučaj u zemljama Zapada, naš bi život bio normalniji. Mi imamo goleme probleme, moramo se posebno hraniti, a terapije, lijekovi iznimno su skupi. I sve to moramo plaćati”, rekao je Bošković. On dodaje kako samo pojedini lijekovi za kolitis, što je lakši oblik bolesti, koštaju 53 marke. Istodobno, biološka terapija jedan je od načina (za)liječenja ove bolesti. Ona se ipak ostvaruje preko Zavoda za zdravstveno osiguranje, ali se u BiH zna čekati čak i do pet mjeseci, dok se, primjerice, u Hrvatskoj čeka tri mjeseca. Vrlo je teško dobiti posao s ovim problemima. Naime, poslodavci odbijaju zaposliti najveći broj takvih pacijenata. 
Po riječima jedne oboljele žene iz Zeničko-dobojske županije, u više navrata tražila je vještačenje, no odgovoreno joj je da su samo oni koji imaju ocjenu invalidnosti između 85 do 90 posto u mogućnosti primati određenu vrstu naknade – invalidnine. No, nije poznato da je ijedan takav oboljeli pacijent s Chronovom bolešću i ulceroznim kolitisom dobio invalidninu u Bosni i Hercegovini. 
Bošković se obraćao i hrvatskome zastupniku i predsjedniku Mosta Boži Petrovu koji mu je pak obećao kako je spreman pokrenuti inicijativu u Hrvatskom saboru. No, to se ipak odnosi na državljane Republike Hrvastke. U toj su državi oboljeli dobili i određene dodatke, oko 600 kuna, kako bi mogli platili troškove liječenja i korištenja terapija.

Brojne olakšice

Iskustva oboljelih u Njemačkoj puno su bolja od pacijenata u Hrvatskoj, a posebice BiH. Pacijenti u toj zemlji imaju pravo na neki postotak potpore te odmah s takvom dijagnozom dobivaju povlastice tipa manjega poreza, pretplata za TV ili telefon. Tu su još određene povlastice koje njemački državni sustav omogućava. Njemačka te bolesti priznaje kao određeni oblik invaliditeta i liječnici dosta pozornosti posvećuju tim pacijentima. Istodobno, u BiH ovi su pacijenti uglavnom na margini. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?