Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Pacijenti koji su na kemoterapijama su u teškoj dvojbi, njihove psihičke patnje su velike

03. lipnja 2017. u 18:17 0 komentara 274 prikaza
Foto: Fena

Klinika za psihijatriju Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, Medicinski fakultet Sveučilišta u Mostaru i Fakultet zdravstvenih studija Sveučilišta u Mostaru, u suradnji s Udrugom psihijatara Bosne i Hercegovine i Liječničkom komorom Hercegovačko-neretvanske županije organizirali su u subotu Međunarodni simpozij – 14. mostarska psihijatrijska subota.

Tema ovogodišnjeg simpozija bila je - Psihoonkologija: multidisciplinarni pristup.

-Riječ je o relativno novoj znanstvenoj disciplini u medicini koja se, povezujući psihijatriju i onkologiju, bavi izučavanjem psihičkih reakcija i psihoterapijskih intervencija kod onkoloških bolesnika nakon pojave maligne bolesti- istaknuo je neuropsihijatar i predsjednik Organizacijskoga odbora Psihijatrijske subote prof. dr. Dragan. Babić.

-Pokušat ćemo na multidisciplinarni pristup osvijetlili ovaj problem kako bi pomogli onkološkim pacijentima jer nema zdravlja bez duševnog zdravlja, što je i dokazano- kazao je prof. dr. Babić.

Počasni predsjednik Udruge psihijatara BiH, akademik prof. dr. Slobodan Loga iz Sarajeva dodao je kako je multidisciplinarni pristup prema psihoonkologiji u BiH jako malo razvijen.

-Pacijenti koji su na kemoterapijama su u teškoj dvojbi. Njihove psihičke patnje su velike- kaže prof. dr. Loga,  ukazujući kako je potrebno da je u timu liječnika, koji vodi pacijenta, netko tko se bavi i "dušom" kako bi pacijent lakše nadišao tu tešku situaciju.

Prof. dr. sc. Miro Jakovljević  iz Zagreba ocijenjuje kako psihoonkologija spada u ono što se zove "medicina čuda i ljubavi".

-Potrebno je imati veliku ljubav kako bi se bavili tim područjem. Nije lako gledati ljude kako umiru, a ne možete im pomoći- napominje prof. dr. sc. Jakovljević.

Na simpoziju su iznesena vrlo zanimljiva predavanja psihijatara, psihologa, socijalnih radnika i liječnika obiteljske medicine iz BiH i regije, a koja bi trebala podići razinu znanja i biti u najnovijim trendovima u oblasti psihonkologije.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.