Izdano upozorenje o neispravnim inzulinskim pumpama

Pacijent zbog neispravne pumpe primio prekomjernu dozu inzulina

dijabetes, inzulin portal (1)
Foto: Borna Filic/PIXSELL
31.03.2014.
u 09:29

Nenamjeran izbor i isporuka bolus doze može imati loše posljedice

Agencija za lijekove i medicinska sredstva još prije pet dana izdala je obavijest o neispravnim inzulinskim infuznim pumpama „Medtronic MiniMed Paradigm External Infusion Pump“ i „Medtronic MiniMed Paradigm Insulin Pump Paradigm Veo“. Međutim, ova obavijest ostala je neprimijećena od javnosti iako je napomenuto da rukovanjem i upotrebom ovih pumpi može doći do primanja prekomjerne doze inzulina, prenosi novinska agencija Patria.

„Medtronic“ je u listopadu prošle godine primio reklamaciju o tome da je korisnik pumpe slučajno izabrao i pokrenuo isporuku programirane maksimalne bolus doze, i to dva puta tijekom kratkog razdoblja, tako što je pritisnuo strelicu na dole kada je bolus doza 0 bila prikazana na ekranu, a zatim je pritisnuo tipku ACT uopće ne shvaćajući da je time izabrao isporuku programirane maksimalne bolus doze. Posljedica toga je bila da je korisnik pumpe primio prekomjernu dozu od 20 jedinica inzulina u razdoblju od 2 sata zbog čega je bio hospitaliziran zbog niskog nivoa glukoze u krvi – kazali su u Agenciji za lijekove. Dalje su naveli da je do sada „Medtronic“ primio još četiri prijave incidenata s funkcijom izbora opsega, ali nije bilo neželjenih događaja kao posljedice tih incidenata.- Nenamjeran izbor i isporuka bolus doze koja je viša od doze koju je korisnik želio izabrati, može za posljedicu imati nastanak hipoglikemije i hospitalizaciju. Činjenica da je „Medtronic“ primio samo pet prijava slučajne isporuke maksimalne bolus doze u protekle četiri godine, ukazuje na to da je to veoma rijetka i malo vjerojatna pojava – dodali su iz Agencije.     

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?