hrvatska politička scena

Oživljen Hrstićev HSP, predsjednik Nikola Raguž, vijećnik HSP-a BiH

08.06.2017.
u 16:36

Iako su parlamentarni izbori u BiH tek za godinu i tri mjeseca, pripreme su u punom jeku. Na hrvatskoj političkoj sceni ponovno se osnivaju nove stranke, ali i oživljavaju stare koje su godinama neaktivne. Inicijatori su uglavnom osobe koje su ranije bile u vodstvu ili članstvu određenih stranki te su ih zbog nezadovoljstva napustile.

Hrstićev HSP

Danas je u hotelu Ero predstavljen novi predsjednik, ali i program te ciljevi rada HSP-a. Riječ je o stranci uspostavljenoj u Ljubuškom 10. travnja 1991., čiji je predsjednik bio Zdravko Hrstić, a koja, nakon osnivanja HSP-a Đapić - dr. Jurišić, postaje politički neaktivna. U travnju ove godine održan je sabor stranke u Čapljini te je Nikola Raguž izabran za njezina predsjednika. Raguž je donedavno obnašao dužnost predsjednika Mladeži HSP-a BiH (koji vodi Stanko Primorac) te je još uvijek uime te stranke vijećnik u Općinskom vijeću Stolac. Raguž ističe kako su u svibnju podnijeli zahtjev za predstavljanje ovlaštene osobe te da je stranka krenula s pripremama za izbore. Na pitanje jesu li već razmišljali o potencijalnim koalicijskim partnerima, Raguž odgovara kako će tijela stranke donijeti odluku o eventualnim zajedničkim nastupima na predstojećim izborim, kao i koaliranjima nakon izbora. “Naš je stav takav da ćemo surađivati sa svima koji su za istinsku borbu za ostanak u BiH i zapošljavanje, odnosno koji su za borbu protiv kriminala i korupcije”, naglasio je Raguž. Komentirao je i rad Hrvatskog narodnog sabora te sudjelovanje ponovno oživljenog HSP-a u njegovim institucijama. Za razliku od HSP-a BiH, na čijem je čelu posljednje dvije i pol godine Stanko Primorac (Ćane), Ragužev HSP trenutačno ne želi sudjelovati u radu Hrvatskog narodnog sabora. “Što se tiče HNS-a, naš HSP smatra da ta institucija treba postojati, ali ne u ovakvom obliku. Prema našem mišljenju, u HNS-u vlada jednoumlje i vodi se u službi jedne političke stranke. Smatramo da se odluke unutar HNS-a trebaju donositi konsenzusom ili dvotrećinskom većinom”, zaključio je Raguž.

Nije vrijeme za političarenje

Njegov stav po pitanju HNS-a podsjeća na onaj bivšeg predsjednika HSP-a BiH Zvonka Jurišića koji je nakon izbora 2014. prilikom formiranja zajedničke liste za RS (bošnjačke stranke i HSP BiH) izjavio kako njih politika HNS-a ne zanima. Ubrzo nakon tih izbora Stanko Primorac dolazi na Jurišićevo mjesto, koji potom napušta stranku. Predsjednik HSP-a BiH Primorac kazao je kako ne može govoriti više o ponovnom oživljavanju tzv. Hrstićeva HSP-a dok ne vidi u kojem će smjeru ići rad te stranke. Istaknuo je kako se iskreno nada da nije riječ o još jednoj stranci koja će rasuti glasove hrvatskog naroda na idućim izborima i time dovesti do mogućnosti formiranja nove platforme. “Predsjedništvo i Glavni stan HSP-a BiH, na čijem sam čelu, na nedavnim sjednicama donijeli su odluku kako čvrsto ostajemo uz HNS te da ćemo djelovati kroz institucije tog tijela sve dok za tim postoji potreba, odnosno do okončanja procesa koji su pokrenuti. Tu mislim na ustavne promjene, prvenstveno Izborni zakon, Zakon o RTV servisu i još brojne projekte koji su započeti kroz institucije HNS-a u cilju ostvarivanja ravnopravnosti Hrvata u BiH”, kazao je Primorac. Podsjetio je još jednom kako se već neko vrijeme u Sarajevu radi na projektu nove platforme te da je i sam bio pozivan na sastanke. “U nekoliko navrata se pokušalo vidjeti kako vodstvo HSP-a BiH diše, odnosno jesmo li spremni ući u novu platformu. Sve pozive smo odbili, a isto bih savjetovao i ostalim hrvatskim strankama”, kaže Primorac ističući kako on osobno, ali i članovi HSP-a BiH možda najbolje znaju koji gorak okus ostavlja jedan takav projekt. “Po mom mišljenju, hrvatske političke stranke trebaju napraviti nekakav minimalan konsenzus, barem do realizacije ustavnih promjena. Kad to realiziramo, onda ćemo imati i prostora i vremena za političarenje”, zaključio je Primorac.   

 

VODSTVO HSP-a

Predsjednik HSP-a je Nikola Raguž. Glavni stan čine Blago Petrić, Stanko Ćužić, Marijana Markota, Marinko Bokšić, Martin Andačić, Mato Filipović, Perica Ćulap, Đuro Topić, Luka Šošić, Tihomir Odak, Jozo Ljevak, Ivica Đakula, Vladimir Perić, Zlata Gafić, Sanel Jozeljić. Časni sud čine Stanko Marić, Boris Raguž, Ivica Pavlović, Nikola Nikolić i Mihael Raguž. U NO imenovani su Pile Baltić, Marko Šušnjar i Mario Marić, dok je počasni predsjednik HSP-a Zdravko Hrstić.   

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?