Uspostava vlasti

Ovoga tjedna pada dogovor o projektima, resorima i reformama na razini BiH

storyeditor/2022-12-11/dodo_1-1.jpg
12.12.2022.
u 21:57

Nakon sastanka u Banjoj Luci jačaju napadi na “osmorku” za “izdaju Bošnjaka i Bosne”

Ni na okupljanju Kruga 99 u Sarajevu predsjednik SDA Bakir Izetbegović nije odustajao od pokušaja da pokoleba “osmorku” u uspostavljanju vlasti na razini države, a onda i Federacije BiH s HDZ-om, ali i SNSD-om, dok se istodobno nastavljaju pritisci na ovaj politički blok s optužbama za “izdaju Bošnjaka i Bosne”, piše Večernji list BiH.

To je uslijedilo nakon što je dan ranije u Banjoj Luci na sastanku čelnika “osmorke” i SNSD-a još jednom potvrđeno kako je posve izvjesna vlast u kojoj neće biti bošnjačkog SDA.

Strah i krivnja

- U ovoj zemlji je borba snaga koje su za proeuropsku, pro NATO i civiliziranu BiH, zemlju nediskriminacije, antifašističkih, antidiskriminacijskih, civilizacijskih snaga s nekim drugim snagama koje postavljaju murale Ratka Mladića, koje donose odluke o udaru na državu, koje organiziraju dvije škole pod jednim krovom, koje su donedavno držale imena ulica u Mostaru po ustašama. Te snage postoje, one neće nestati - upozorio je Izetbegović. Ponovno je pozvao SDP BiH da se priključi bloku SDA i DF-a, koji i formalno svojata kao političko krilo. Unatoč svemu, čelnici bloka bošnjačko-građanskih stranaka koje su s HDZ-om BiH već dogovorile uspostavu nove vlasti u toj zemlji potvrdili su kako će njezin dio na državnoj razini biti i Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

- Ovo je definitivno struktura koja ima kapacitet formirati stabilnu vlast na razini BiH - kazao je čelnik SNSD-a Milorad Dodik nakon sastanka dodajući da će već ovoga tjedna u suradnji s HDZ-om BiH biti definirani konkretni koraci k uspostavi nove izvršne vlasti. Kazao je kako postoji suglasnost da nitko nikoga neće ucjenjivati, a da su svi svjesni kako je gospodarsko stanje u zemlji takvo da traži odlučno i brzo zajedničko reagiranje, što znači i učinkovitu potporu svim razvojnim projektima bez ikakvih blokada. Potvrdio je kako su svi spremni provesti 14 reformskih prioriteta koje je još 2019. godine za BiH utvrdila Europska komisija, a kazao je i kako su u RS-u spremni na izmjene Izbornog zakona.

- U svakom slučaju, mi nećemo blokirati provedbe presuda Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu - kazao je Dodik. Potvrdio je kako od “osmorke” očekuje odobrenje za realizaciju projekata koji su od iznimnog gospodarskog značaja.

- To je Buk Bijela, to je zračna luka Trebinje, to je svakako plin koji treba doći. O tim jamstvima koje ćemo dobiti ovisit će i naše krajnje opredjeljenje. Ako nema deblokade, mi nećemo ići u vlast. Zašto tamo sjediti ako predstavljamo ikebane? - rekao je Dodik. Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić potvrdio je kako i dalje postoje pitanja oko kojih nema suglasnosti sa SNSD-om, no čvrst je dogovor da se s tom strankom formira nova vlast.

- Važno je da želimo pokazati građanima BiH kako postoje vlasti koje su spremne na suradnju i kada se oko nekih pitanja ne slažu - kazao je Nikšić. U Banju Luku nisu došli čelnici Naše stranke (NS), a njezin Glavni odbor u subotu je zasjedao u Sarajevu uz zaključak kako će njihovo sudjelovanje u vlasti na državnoj razini ovisiti o potpisivanju konkretnog sporazuma čiji je cilj osigurati nastavak europskih integracija. Čelnik Naroda i pravde Elmedin Konaković najavio je kako će se u predstojećih tjedan dana okončati najvažniji dio posla.

Konačni dogovor

- Nadam se da ćemo u idućih sedam dana završiti ovaj politički dio pa prijeći na ovaj od iznimne važnosti, koji ćemo precizirati, dati zadatke u Vijeće ministara. Ovo je tračak svjetla na kraju mračnog razdoblja, a ispred je jedno sigurno ljepše razdoblje za sve bh. građane - rekao je Konaković.

Nedugo nakon što su se sudionici razgovora razišli, počeli su napadi botova SDA i DF-a po društvenim mrežama kako je “osmorka” “izdala interese Bošnjaka i Bosne”. Spominjao se NATO put, čime, uostalom, ni SDA nije ucijenio SNSD i Dodika prije četiri godine. Ali sada služi kao dobar alat za nabijanje nacionalnih kompleksa. Nije se dugo čekalo na odgovor čelnika SDP-a Nikšića, koji je poručio da dogovor o reformama i deblokadi zemlje nije izdaja.

Nakon pojedinačnih susreta slijedi format sastanka “osmorke”, HDZ-a i SNSD-a na kojemu će se ovoga tjedna dogovoriti i raspodjela resora.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?