detaljan pregled mjera

Ovo su nova pravila za sve koji se vraćaju ili putuju u Njemačku od 1. kolovoza

31.07.2021.
u 18:11

Nakon što je njemački ministar zdravstva Jens Spahn u petak izjavio kako svi koji u Njemačku uđu iz inozemstva morat će od nedjelje obaviti test na Covid-19, osim ako su potpuno cijepljeni ili su se oporavili od bolesti, Veleposlanstvo RH u Berlinu objavilo je detaljan pregled mjera vezanih za ulazak u Njemačku.

Nakon što je njemački ministar zdravstva Jens Spahn u petak izjavio kako svi koji u Njemačku uđu iz inozemstva morat će od nedjelje obaviti test na Covid-19, osim ako su potpuno cijepljeni ili su se oporavili od bolesti, Veleposlanstvo RH u Berlinu objavilo je detaljan pregled mjera vezanih za ulazak u Njemačku.

Od 1. kolovoza 2021. svi putnici stariji od 12 godina dužni su prilikom ulaska u Njemačku, neovisno o načinu dolaska i području iz kojeg dolaze, moći predočiti potvrdu o potpunom cijepljenju, dokaz o preboljenju koronavirusa ili negativan rezultat PCR testa ili antigenskog testa. Negativan rezultat PCR testa ne smije biti stariji od 72 sata (računajući od trenutka uzimanja brisa), odnosno ne stariji od 48 sati ukoliko je riječ o rezultatu antigenskog testa za izravno dokazivanje koronavirusa SARS-CoV-2 (napravljenog u ovlaštenoj zdravstvenoj ustanovi te ispisanog na njemačkom, engleskom ili francuskom jeziku), piše Fenix magazin.

Od 1. kolovoza 2021. također otpada dosadašnja kategorizacija rizičnih područja na rizična, visoko rizična i područja s mutiranim varijantama virusa COVID-19 te će se razlikovati dvije vrste rizičnih područja, visoko rizična područja i područja s mutiranim varijantama virusa COVID-19. U slučaju ulaska u Njemačku iz ovih područja, postojat će obveza najave ulaska (elektronski ili u printanom obliku), dostupno na poveznici https://www.einreiseanmeldung.de/#/; u slučaju ulaska u Njemačku iz područja s mutiranim varijantama virusa COVID-19, putnici su, uključujući i one koji su cijepljeni ili imaju potvrdu o preboljenju koronavirusa, dužni moći predočiti negativan rezultat PCR testa (ne starijeg od 72 sata) ili antigenskog testa (ne starijeg od 24 sata). Do 31. srpnja 2021. SR Njemačka kategorizira područja na rizična, visoko rizična i područja s mutiranim varijantama virusa COVID-19. Odluku o kategorizaciji područja donosi Robert Koch Institut, dostupno na poveznici: https://www.rki.de/covid-19-risikogebiete. Od 27. lipnja 2021. cijelo područje Republike Hrvatske kategorizirano je kao COVID-19 nerizično, s iznimkom Zadarske županije koja je kategorizirana kao COVID-19 rizično područje.

Ulazak u SR Njemačku prema postojećim pravilima u osnovi je moguć svim državljanima Europske Unije uz određena ograničenja i pridržavanje propisanih epidemioloških mjera. Putnici koji dolaze iz nerizičnih dijelova Republike Hrvatske mogu ući u SR Njemačku bez obveze najave ulaska, testa, potvrda i karantene (vidjeti gornju napomenu o obvezama koje postoje od 1. kolovoza 2021.). Putnici koji dolaze iz Republike Hrvatske iz rizičnih područja mogu ući u SR Njemačku bez obveze karantene ukoliko uz dokaz o digitalnoj najavi ulaska (elektronski ili u printanom obliku), dostupno na poveznici https://www.einreiseanmeldung.de/#/ – posjeduju sljedeće potvrde: – negativni PCR test ne stariji od 72 sata (računajući od trenutka uzimanja brisa) ili antigenski test za izravno dokazivanje virusa korona SARS-CoV-2 ne stariji od 48 sati (računajući od trenutka uzimanja brisa), napravljen u ovlaštenoj zdravstvenoj ustanovi te ispisan na njemačkom, engleskom ili francuskom jeziku, ili – potvrdu o potpunom cijepljenju (osobe koje su cijepljene s dvije doze cjepiva uz napomenu da je od drugog cijepljenja prošlo više od 14 dana (cjepiva moraju biti na popisu Paul-Ehrlich-Instituta, dostupno na poveznici https://bundesgesundheitsministerium.de/fileadmin/Dateien/3 Downloads/C/Coronavirus/Infoblatt/2021/KRO MB.pdf – dokaz o cijepljenju je liječnička potvrda na njemačkom, engleskom, francuskom, talijanskom ili španjolskom jeziku u papirnatoj ili digitalnoj formi, ili – potvrdu o cijepljenju s jednom dozom cjepiva (cjepivo koje se prima u samo jednoj dozi) uz napomenu da je od cijepljenja prošlo više od 14 dana (cjepiva moraju biti na popisu Paul-Ehrlich-Instituta. Dokaz o cijepljenju je liječnička potvrda na njemačkom, engleskom, francuskom, talijanskom ili španjolskom jeziku u papirnatoj ili digitalnoj formi, ili – potvrdu o izlječenju – osobe koje su preboljele bolest COVID-19 – liječničku potvrdu na njemačkom, engleskom, francuskom, talijanskom ili španjolskom jeziku u papirnatoj ili digitalnoj formi s kojom se dokazuje da je od prestanka bolesti prošlo minimalno 28 dana, a ne više od 6 mjeseci. Od ove obveze su izuzeta djeca do 6 (šest) godina starosti.

Ukoliko zbog nedostatka tehničke opreme ili zbog tehničkih smetnji nije moguće digitalnim putem izvršiti najavu ulaska u zemlju, putnici su obvezni ručno popuniti obrazac „Priopćenje kao nadomjestak“

Ako prijevoznik ni Savezna policija ne zahtijevaju predaju „Priopćenja kao nadomjestak“, putnici su obvezni u roku od 24 sata po ulasku u zemlju naknadno izvršiti digitalnu najavu ulaska ili ručno popunjeni obrazac „Priopćenje kao nadomjestak“ dostaviti poštom na adresu: Deutsche Post E-POST Solutions GmbH, 69990 Mannheim. Putnici u zračnom prometu bez obzira iz kojeg područja dolaze (nerizičnih ili rizičnih), obvezni su prije samog polijetanja poštovati pravilo prilaganja dokaza o obavljenom testiranju, dokaza o izlječenju od zaraze ili dokaza o cijepljenju. Informacije na hrvatskom jeziku (Pravila za putnike pri ulasku u Njemačku vezane uz korona virus SARS-CoV-2/COVID-19) moguće je pronaći na web stranici njemačkog Saveznog ministarstva zdravstva.
 

 

 

 

 

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?