DOBRO JE ZNATI

Ovo su moguće posljedice konzumacije krastavaca

18.05.2022.
u 18:15

Prema francuskom i britanskom istraživanju stanovništva koje je objavio časopis Nutrients, krastavci se sastoje od više od 95% vode, što znači da, osim što predstavljaju hrskav zalogaj, dobivate solidnu dozu tekućine kad ih jedete.

Ako volite grickati krastavac u salati ili možda uz fini domaći humus, možete se radovati brojnim zdravstvenim prednostima te namirnice. Međutim, postoje i neke druge nuspojave na koje treba obratiti pozornost, osobito ako imate bilo kakvih problema sa želucem.

Mogu vam pomoći u prevenciji dijabetesa
U prehrani dijabetičara važno je konzumirati hranu s niskim glikemijskim indeksom (GI). GI je broj koji se dodjeljuje različitim namirnicama u rasponu od 0 do 100. Što je glikemijski indeks neke namirnice veći, to će se šećer u krvi više povećati nakon konzumacije. Krastavci imaju glikemijski indeks 15, što ih čini namirnicama s relativno malim brojem, prenosi Index.

Konzumiranje hrane s niskim GI može pomoći u smanjenju inzulinske rezistencije, što zauzvrat pomaže smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2, prema časopisu Nutrition.

Bit ćete više hidratizirani
Prema francuskom i britanskom istraživanju stanovništva koje je objavio časopis Nutrients, krastavci se sastoje od više od 95% vode, što znači da, osim što predstavljaju hrskav zalogaj, dobivate solidnu dozu tekućine kad ih jedete.

Možete smršavjeti
U jednoj šalici krastavaca ima samo 16 kalorija, što znači da imaju nisku energetsku gustoću. Prema studiji časopisa Nutrients usredotočenoj na energetsku gustoću hrane, postoji veza između konzumiranja hrane s nižom gustoćom energije i gubitka težine.
Osim toga, zbog visokog udjela vode, krastavci su izuzetno zasitni, a imaju malo kalorija, što ih čini izvrsnim međuobrokom.

Izbjeći ćete zatvor
U studiji objavljenoj u časopisu Fitoterapia, kaže se da sjemenke krastavca, kojih ima mnogo, pomažu u "sprječavanju zatvora". Osim toga, navedena studija tvrdi da imaju "učinak hlađenja" na tijelo.
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije