Promjene u rukovodećim pozicijama

Ovo su imena novih čelnika Agencija, Službi, Direkcija... koga je Vijeće ministara smijenilo i imenovalo

10.02.2023.
u 11:52

Vijeće ministara jučer je počelo s popunom praznih rukovodećih pozicija u državnim institucijama, ali samo djelomično jer bošnjačka strana, odnosno koalicija “šestorke” koju predvodi SDP, očito nije usuglasila svoje kadrovske prijedloge, prenosi Večernji list BiH. Zbog toga će imenovanje čelnika Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA), ali i popuna drugih pozicija iz bošnjačke kvote biti prolongirani za iduće razdoblje.

Nova imena

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković obratio se novinarima nakon sjednice na kojoj je, kako kaže, bilo 60 točaka dnevnog reda. - Mnogo točaka i procedura, neke točke nismo prihvatili od bivše vlasti. Počinje zakonito razrješenje ravnatelja OSA-e, treba zasjedati Odbor na kojem počinje procedura razrješenja i imenovanja. Danas smo to vrlo lako usuglasili. O imenima nećemo govoriti, ona o kojima ste špekulirali nisu ta imena - kazao je ministar Konaković. Vijeće ministara BiH tako je jučer razriješilo Aleksandra Zolaka dužnosti ravnatelja Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH nakon što mu je mandat istekao u ožujku 2022. Za v. d. ravnatelja ove Agencije imenovana je Nataša Grubiša na razdoblje od tri mjeseca. S dužnosti zamjenika ravnatelja Agencije za identifikacijske isprave, evidenciju i razmjenu podataka BiH razriješen je Radivoje Trbić zbog stjecanja uvjeta za starosnu mirovinu. Za v. d. zamjenika ravnatelja imenovan je Petar Bilinčar na razdoblje od tri mjeseca. Za ravnatelja Službe za poslove sa strancima imenovan je Žarko Laketa. Istodobno je Slobodan Ujić razriješen dužnosti ravnatelja Službe za poslove sa strancima BiH zbog isteka mandata. Vijeće ministara BiH je imenovalo Predraga Šupljeglava, najbolje rangiranog kandidata s liste uspješnih, za zamjenika ravnatelja Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova na mandat od četiri godine. Vijeće ministara je razriješilo dužnosti Sašu Govedaricu, dosadašnjeg zamjenika ravnatelja Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova zbog isteka mandata i zadužilo Ministarstvo sigurnosti BiH da žurno raspiše javni natječaj za izbor i imenovanje ravnatelja. Za zamjenika ravnatelja Agencije za policijsku potporu imenovan je Miše Ćavar. Vijeće ministara BiH donijelo je odluku o razrješenju Seada Hodžića s pozicije zamjenika ravnatelja Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja zbog isteka mandata i stjecanja uvjeta za mirovinu, a za v. d. zamjenika ravnatelja imenovan je Alen Husković iz Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja na razdoblje od tri mjeseca, prenosi Večernji list BiH.

Ministarstvo sigurnosti zaduženo je žurno raspisati javni natječaj za izbor i imenovanje zamjenika ravnatelja Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja BiH. Vijeće ministara BiH je razmotrilo rang-listu uspješnih kandidata za izbor ravnatelja i dva zamjenika ravnatelja Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, ravnatelja i zamjenika ravnatelja Granične policije BiH i zamjenika ravnatelja SIPA-e. Za zamjenike ravnatelja Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH imenovani su Goran Amidžić i Đuro Knežević. Dužnosti zamjenika ravnatelja razriješen je Ranko Vuković. Za ravnatelja Granične policije BiH imenovan je Mirko Kuprešaković. Istodobno je Zoran Galić razriješen dužnosti ravnatelja Granične policije i imenovan za zamjenika ravnatelja SIPA-e. Istodobno je dužnosti razriješen dosadašnji zamjenik ravnatelja SIPA-e Đuro Knežević. Pozvan je Neovisni odbor Parlamenta BiH da ponovno raspiše javni oglas za provođenje procedure odabira kandidata za izbor ravnatelja i zamjenika ravnatelja policijskih tijela BiH, koje jučer nisu popunjene. Vijeće ministara BiH nije prihvatilo imenovanje Ibrice Berberovića za zamjenika ravnatelja – rukovoditelja Sektora za podršku Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH iz reda bošnjačkog naroda. Vijeće Agencije je zaduženo u roku od 15 dana dostaviti drugi prijedlog za imenovanje Vijeću ministara BiH na razmatranje. Na sjednici je usvojeno izvješće o provedenoj proceduri po javnom oglasu za izbor i imenovanje direktora Regulatornog odbora Željeznica na mandatno razdoblje od četiri godine i za generalnog direktora imenovan je Tihomir Narić, kao najbolje rangirani kandidat. Vijeće ministara BiH donijelo je odluku o kriterijima za izbor i imenovanje tri člana Vijeća za državnu pomoć BiH nakon što je ranijim članovima istekao mandat. Donesena je i odluka o izmjeni i dopuni odluke o imenovanju članova Upravnog odbora Agencije za osiguranje u BiH. Na ovaj način izvršena je personalna izmjena sastava UO Agencije za osiguranje u BiH iz Republike Srpske tako da je Draženka Janjanin, v. d. ravnatelja Agencije za osiguranje Republike Srpske, imenovana umjesto ranijeg ravnatelja koji je razriješen dužnosti.

Uskoro natječaji

Vijeće ministara BiH imenovalo je Lidiju Kalinić za članicu Odbora Agencije za javne nabave BiH nakon što je Milan Bajić razriješen ove dužnosti na osnovi zahtjeva Ministarstva financija RS-a. Istodobno je donesena i odluka o izmjeni odluke o imenovanju člana Odbora Agencije za javne nabave BiH kojom je Dario Tolić imenovan za člana ovog Odbora. Na sjednici je tajnik Ministarstva pravosuđa Željko Bogut imenovan za člana Arhivskog vijeća BiH uime Vijeća ministara BiH, na razdoblje od četiri godine. Za članove Upravnog odbora Agencije za promidžbu inozemnih ulaganja u BiH imenovani su Robert Vidović i Dušica Blagojević. Za članove Državne regulatorne komisije za električnu energiju iz FBiH predloženi su Suad Zeljković i Milenko Tomić. Na sjednici je usvojena informacija o isteku mandata pravobranitelju i dvoje zamjenika pravobranitelja BiH te o isteku mandata predsjedniku i članovima Upravnog odbora JP NIO Službeni list BiH. Vijeće ministara BiH upoznato je s istekom mandata ravnatelju Instituta za mjeriteljstvo BiH Zijadu Džemiću te je donesena odluka o njegovu razrješenju. Agencija za državnu službu BiH zadužena je žurno raspisati natječaj za izbor i imenovanje ravnatelja ove agencije te je Vijeće ministara BiH imenovalo svoja dva predstavnika u Povjerenstvo za izbor i imenovanje. Za v. d. ravnatelja imenovana je Milica Ristović Krstić na razdoblje od tri mjeseca. Vijeće ministara BiH upoznato je s informacijom o isteku mandata ravnatelju Uprave za neizravno oporezivanje (UNO). Upravni odbor UNO-a zadužen je žurno raspisati javni natječaj i provesti natječajnu proceduru za izbor i imenovanje ravnatelja UNO-a, objavio je Večernji list BiH.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije