korisni podaci

Ovo su godine u kojima bi vaša migrena mogla nestati! Neurologinja objasnila zašto

glavobolja, migrena
Shutterstock
17.10.2022.
u 16:17

Migrena je neurološka bolest koja pogađa svaku sedmu osobu u svijetu.

Studije pokazuju da nakon što navrše 70 godina, samo deset posto žena i pet posto muškaraca koje su nekad mučile migrene imaju i dalje problem s njima, piše Ordinacija.hr.

Evo što o ovim podacima misli doc. prim. dr. sc. Sandra Morović, dr. med., spec. neurologije i zamjenica ravnateljice Poliklinike Aviva:

Poznato je da ponavljajuće epizode glavobolje uzrokuju izmjenu strukture i funkcija mozga, što objašnjava kompleksnost ovog neurološkog poremećaja. Osim genetskih uzroka velik utjecaj ima okolina osobe s migrenom, ali i upala, koja može progredirati u odrasloj dobi. Tijekom starenja mozak počinje gubiti stanice i smanjivati ​​se. Posljedično dolazi do smanjenja nekih neuroloških funkcija i broja signalnih putova, što može objasniti smanjenje migrena u starijoj dobi.

Rano liječenje može stabilizirati pa i smanjiti napredovanje ovog poremećaja tijekom vremena. Očuvanje zdravlja, poput održavanja primjerene tjelesne težine, umjerenog unosa kofeina, liječenje poremećaja spavanja i druge mjere životnog stila mogu pomoći u kontroli i ograničavanju migrene tijekom života, ali i povećati vjerojatnost za poboljšanje i smanjenje tegoba u zreloj i starijoj životnoj dobi.

PRAVILNA PREHRANA I MIGRENA

Pravilna prehrana presudan je faktor u sprječavanju učestalog pojavljivanja okidača migrenskih napadaja, no oboljelima od migrene ponekad je teško pronaći kombinaciju namirnica koje će im pomoći u kreiranju idealnog jelovnika prilagođenog zadovoljenju nutritivnih potreba.

Oboljeli od migrene imaju dokazan deficit na magneziju, vitaminu D, vitaminima B skupine i omega 3 masnim kiselinama. Kako bi nadoknadili deficit i pomogli organizmu da se bori protiv migrene svakako je preporučljivo konzumirati namirnice bogate tim nutrijentima.

Masna i teška hrana, čokolada i alkohol glavni su okidači migrene. U periodu migrenskog napadaja svakako se preporučuje lagana hrana bogata nezasićenim masnim kiselinama, magnezijem i vitaminima B skupine, objašnjava dr. sc. Marina Krpan.

PREPOZNAJTE ČIMBENIKE RIZIKA, TJ. ‘OKIDAČE’ ZA NAPADAJ MIGRENE:

  1. spavanje – nedostatak ili previše sna, promjena rutine spavanja
  2. dehidracija – nedovoljan unos ili pretjerani gubitak tekućine
  3. jaki podražaji – dugotrajna izloženost (svjetlo, zvuk, jaki mirisi kao što su parfemi, boje, petrol)
  4. pušenje
  5. kofein – promjene u unosu poput naglog prekida uzimanja, pretjerano uzimanje kofeina (više od tri do četiri šalice kave na dan)
  6. stres – učestali okidač napadaja migrene (uključen u 80 % napadaja)
  7. promjene životnih navika i rutine – gladovanje, propušteni obrok (osobito doručak i/ili ručak), dugotrajna putovanja
  8. određena vrsta hrane i pića - alkohol (npr. crveno vino)
  9. poremećaji raspoloženja – depresija i tjeskoba
  10. menstrualni ciklus – hormonalne promjene mogu biti provocirajući čimbenici za migrenu
  11. tjelesna aktivnost – nedostatak tjelesne aktivnosti ili pretjerana tjelesna aktivnost
  12. trauma glave i vrata 
  13. okolišni faktori - promjene vremenskih uvjeta (promjene tlaka zraka), jako svjetlo, sunčeva svjetlost, buka

Ako imate sklonost glavoboljama, preskačete obroke, stalno ste pod stresom ili loše spavate, sve to može pogoršati stanje. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije