VODE DO PREKIDA

Ovo su četiri najgore stvari koje nikako ne smijete reći partneru za vrijeme svađe

Shutterstock
16.10.2018.
u 21:40

Mnogo toga izrekne se u afektu, a partneri nisu ni svjesni kakve posljedice to može imati za budućnost veze

Bez obzira na to koliko ste zaljubljeni, partneri u svakoj vezi rade stvari koje živciraju drugu stranu, a u većini slučajeva to vodi do jedne stvari - svađe. Psiholog Alden Cass tvrdi kako je normalno da dolazi do neslaganja u vezi. Međutim, problem se javlja kad u raspravi dolazi do manjka poštovanja pri čemu se nerijetko kaže ono zbog čega obje strane kasnije požale. 

Do toga najčešće dolazi kad se osoba osjeća emocionalno krhko, a partneri nisu ni svjesni kakve razmjere može imati rečenica koja je, najčešće, izrečena u afektu. Donosimo četiri rečenice koje partneru baš nikad ne biste smjeli izgovoriti jer bi mogle imati negativan ishod za vašu vezu!

"Ljuta sam na tebe zbog bezbroj drugih razloga"

- Kad ste ljuti, to nikad ne smijete čuvati za sebe, nego uvijek razgovarati o problemu. Ako probleme zadržite za sebe, jednom ćete "puknuti" i doći će do velike svađe, smatra psiholog Cass.  Najbolje je podijeliti svoje osjećaje s partnerom u onom trenutku kad vas nešto frustrira, a ne istresti sve odjednom, piše Health. 

"Uvijek radiš to" ili "Nikad to ne radiš"

Riječi poput "uvijek" i "nikad" ne biste trebali koristiti u svađi jer ćete situaciju napraviti još gorom. Uostalom, najbolje da sami sebe pitate je li to što tvrdite da je "nikad" - stvarno "nikad", ili se partneru jednostavno omaklo da jednom nešto nije napravio jer u žurbi nije stigao. Korištenje takvih izjava može jako razljutiti suprotnu stranu jer poništi sve dobre stvari koje je osoba napravila. Umjesto da generalizirate, tvrdi dr. Cas, najbolje se usredotočiti na određenu situaciju ili akciju. 

"Ti si takav #$&%"

Kakva god svađa bila, uvrede nikad nisu dobra ideja - znak su potpunog nepoštovanja prema drugoj osobi, a obje strane samo izađu iz svađe jako povrijeđene. 

Međusobno vrijeđanje niti u jednom slučaju ne može imati pozitivan ishod, a umjesto takvog uvredljivog prozivanja, bolje se koncetrirati na situaciju ili problematično ponašanje. 

"Gotovo je"

Ako to nije ono što stvarno želite, a ne samo zbog svađe, nemojte slučajno izgovoriti jer može biti jako "otrovno". Partner se zbog tog osjeća ugroženo i cijela budućnost veze dovedena je u opasnost. Ove riječi smijete izgovoriti jedino u situaciji kad je to ono što istinski osjećate. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije