Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Ovo je vitamin koji nedostaje kod osoba s migrenama

25. studenoga 2020. u 20:47 0 komentara 382 prikaza
glavobolja

Nedostatak vitamina D diljem svijeta predstavlja velik javnozdravstveni problem. Unos vitamina D koji ima važnu ulogu u stvaranju i održavanju snažnog imuniteta je posebno značajan za osobe koje boluju migrene.

Brojna istraživanja su pokazala kako unos vitamina D ima pozitivan utjecaj na imunološki sustav. Kod osoba oboljelih od migrene također je primijećeno kako imaju nedovoljno magnezija i vitamina D u usporedbi s ne oboljelima od migrene, piše ljepotaizdravlje.hr.

“Istraživanje koje je provela Lucija Bušić je pokazalo da postoji neadekvatan unos vitamina D i magnezija kod oboljelih u odnosu na kontrolnu skupinu (ne oboljelih) ispitanika, dok je znanstveno dokazano da adekvatan unos navedenih nutrijenata ima blagotvorno djelovanje na napadaje migrene. Rezultati provedenog istraživanja su pokazali kako su oboljeli od migrene unijeli manje magnezija i vitamina D nego ne-oboljeli, te je u obje skupine zabilježen nedovoljan unos nutrijenata”, istaknula je izv. prof. dr. sc. Marina Krpan, s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta i dopredsjednica Udruge migrena Hrvatska.

Smatra se da je vitamin D jedan od najstarijih hormona na Zemlji. Optimalna opskrba vitaminima i mineralima važna je za snažan imunitet. Nova istraživanja pokazala su da se vitamin D ne može optimalno iskoristiti ako organizam nema potrebnu količinu magnezija. Unošenjem dnevne doze magnezija, smanjuje se mogućnost nedostatka vitamina D. 

Glavni izvor vitamina D njegova sinteza u koži pod utjecajem izlaganja sunčevom svjetlu.

Najbogatiji prirodni izvor vitamina D3 je hrana i to riba, plodovi mora, shiitake gljive, žumanjak, kvasac, punomasno mlijeko i ulje jetre bakalara. 

I zdravim i oboljelim osobama od migrene, sukladno hrvatskim smjernicama za primjenu vitamina D, preporučena koncentracija vitamina D u krvi u populaciji trebala bi iznositi 75 nmol/l – 125 nmol/l za optimalnu zaštitu od infektivnih bolesti. 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.