DOK STE MLAĐI

Ovo je prvi znak da vam prijeti Alzheimerova bolest

Foto: ilustracija
26.09.2017.
u 12:24

Najčešće se dijagnosticira osobama u šezdesetim godinama života kada je već došlo do značajnog oštećenja mozga.

Gubljenje u prostoru, i u poznatom okruženju, može biti prvi znak Alzheimerove bolesti, rezultati su istraživanja Sveučilišta u Edinburgu. 

Znanstvenici su u potrazi za prvim simptomima kod mlađih osoba, utvrdili postojanje veze između dijela mozga koji se koristi za orijentaciju i mogućeg nastanka bolesti.  

Najčešće se dijagnosticira osobama u šezdesetim godinama života kada je već došlo do značajnog oštećenja mozga.  Istraživači tvrde da se razvojem bolesti narušavaju osjećaji orijentacije te da je "gubitak u prostoru" jedan od prvih znakova ove bolesti.  

Pokazalo se da veći rizik imaju osobe koje nisu postigle dobre rezultate u testovima mjerenja sposobnosti vizualizacije svog položaja.  

U istraživanju su sudjelovale osobe u dobi od 41 do 59 godina, a osobe sa slabijim rezultatima testova imale su manji hipokampus, dio mozga koji upravlja sposobnošću pamćenja.To je područje mozga u obliku potkove koje igra važnu ulogu u spajanju informacija iz kratkoročnog pamćenja u dugoročno pamćenje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?