Naslovnica Vijesti

Ovo je najsretnija država na svijetu

Kostarika se nalazi na prvom mjestu i to sa 99 posto svoje električne energije koja dolazi iz obnovljivih izvora
21. srpnja 2016. u 15:16 0 komentara 119 prikaza
kostarika

Malena južnoamerička Republika Kostarika je imenovana za najsretniju državu na svijetu. Izvješće indeksa "Happy Planet" (Sretna planeta), koji je objavila fondacija New Economics, pokazuje da oni umjesto mjerenja razine sreće na osnovu ekonomije, rangiraju zemlje po tome koliko sreće su dobili od korištenja ekoloških resursa.

Sreća se tako izračunava u odnosu na dobrobit, životni vijek i socijalnu nejednakost, a zatim to dijele s ekološkim utjecajem.

Dok su na vrhu popisa mnoge zemlje Latinske Amerike, veće zapadne zemlje su rangirane niže. Velika Britanija se tako nalazi na 34. mjestu, dok je SAD na 108.

Kostarika se nalazi na prvom mjestu i to sa 99 posto svoje električne energije koja dolazi iz obnovljivih izvora.

U izvješću je navedeno da je Kostarika ukinula svoju vojsku 1949. godine i taj novac uložila u zdravstvene i obrazovne programe.

Na drugom mjestu je Meksiko, usprkos tome što je ta zemlja pogođena rastućom korupcijom i nasiljem nastalim zbog bandi.

Kolumbija se nalazi na trećem mjestu liste s dobrim ocjenama i za sreću, ali i ekologiju.

No, s druge strane, Čad se nalazi na dnu, prenosi N1. 

To je zbog velikog ekološkog utjecaja na planetu koji ostavlja kao naftna država, ali i činjenice da pati od visoke stope siromaštva i neadekvatne infrastrukture. Unutrašnja nestabilnost je također čimbenik u sukobima u zemlji, ali i napada pobunjenika Boko Haram koji dolaze iz susjedne Nigerije.

Prema UN-u, očekivani životni vijek je 49 godina za muškarce i 52 godine za žene.

Mjesto iznad Čada, odnosno na 139. mjestu se nalazi Luksemburg, koji je usprkos tome što je jedna od najbogatijih zemalja u Europi, zabilježila pad u onome što je ekonomist Francesco Sarracino nazvao "društvenim kapitalom", odnosno količinu i kvalitetu odnosa koji omogućuje društvu da ispravno funkcionira.

"Lista 'Sretna planeta' pruža kompas za vođenje naroda prema istinskom napretku i pokazuje kako je moguće živjeti dobar život bez troškova za Zemlju. Možemo mnogo naučiti iz država s manjim gospodarstvom, odnosno da se mogu stvoriti veliki koraci za njihovo stanovništvo sa ograničenim resursima. Prečesto su prioriteti vlade ubrzani ekonomski rast iznad svih drugih problema. Oni gube iz vida ono što je zaista važno - dug, sretan, održivi život za ljude širom svijeta", kazao je Saamah Abdallah, istraživač u fonadiciji New Economist.

Top 10 najsretnijih zemalja

1. Kostarika

2. Meksiko

3. Kolumbija

4. Vanuatu

5. Vijetnam

6. Panama

7. Nikaragva

8. Bangladeš

9. Tajland

10. Ekvador


Top 10 nesretnih zemalja

130. Trinidad i Tobago

131. Burundi

132. Svaziland

133. Sierra Leone

134. Turkmenistan

135. Obala slonovače

136. Mongolija

137. Benin

138. Togo

139. Luksemburg

140. Čad

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.