„Posavsko kolo“

Ovo je manifestacija koja čuva tradiciju i kulturu odžačkoga kraja i Posavine

04.08.2017.
u 08:00

U folklornoj manifestcij“Posavsko kolo“ očekuju rekordan broj od 30-tak KUD-ova sa oko tisuću folkloraša

Dragan Guberac,  dopredsjednik Općinskog vijeća službeno je otvorio manifestaciju općine Odžak “Posavsko kolo“ na prigodnoj svečanosti upriličenoj u odžačkoj kino dvorani. Ukazao je na značaj te tradicionalne kulturno - sportske manifestacija, koja je godinama prepoznatljiva i izvan granica  posavske regije. U svojemu obraćanju  ukazao je i na potrebu spominjanja svih onih koji su utemeljili „Posavsko kolo“, ove godine 16-to po redu manifestacije obogaćene novim sadržajima. Također je pozvao mlađe da baštine tradicijsku kulturu kao što je manifestacija „Posavsko kolo“  kako bi se ona nastavila kroz godine koje dolaze i generacijski prenosila.

Promovira Odžak i Posavinu

-„Posavsko kolo“ dio je narodnog identiteta, ističe specifičnosti odžačkoga  kraja a promovira i cijelu Posavinu. Zbog toga je ova manifestacija postala jedan od stupova identiteta posavskoga podneblja i  ovdašnjih naroda,  čulo se tijekom svečanosti službenog otvorenja manifestacije.“  U holu Centra za kulturu upriličena je tim povodom izložba fotografija, autora Zijada Terzića. Sve je proteklo i uz odličan jednosatni programu zbora župe Uznesenja Blažene Djevice Marije iz Tolise „Adoro“.

Folklorna manifestacija

Među sadržajima „Posavskoga kola“ svakako se među najmasovnijim folklorna smotra koja svake godine okupi 30-tak društava iz zemlje i inozemstva. Domaćin HKD Napredak Odžak ugostit će oko tisuću  folkloraša što je svojevrstan rekord u organiziranja takvih folklornih manifestacija u Posavini. Internacionalna smotra folklora okupit će društva iz BiH i Hrvatske. U Odžak dolaze uz ostale čak nekoliko KUD-ova iz Zagreba, većina društava iz susjedne iz Slavonije, društva iz Neuma, Čakovca, Đakova, Tuzle i brojna druga. Atraktivan defile i veliko posavsko kolo u središtu grada kao i višesatni program na platou ispred crkve samo su neki od detalja velike folklorne manifestacije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije