Neizdavanje fiskalnih računa

Ovo je grad u FBiH u kojem najveći broj tvrtki ne izdaje račun

racun
16.12.2016.
u 07:31

Neizdavanje fiskalnih računa za prodane robe i izvršene usluge pored toga što je krivično djelo, predstavlja i udar na državni proračun te stvara probleme u redovitoj isplati mirovina, plaća zaposlenim u javnim institucijama te normalnom funkcioniranju državnog aparata.

Usprkos tome, određen broj tvrtki i dalje ne izdaje fiskalni račun čime za sebe pribavljaju protuzakonitu korist. Ne postoje točni podaci o tome u kojem dijelu BiH se u najvećoj mjeri izbjegava izdavanje računa, ali izvješća Federalne uprave za inspekcijske poslove (FUIP) mogu poslužiti kao dobar indikator ovog problema, piše Faktor.

Prema izvješću napravljenom nakon izvršenih inspekcijskih nadzora širom FBiH u razdoblju od 3. listopada do 7. prosinca ove godine, FUIP je identificirao općine u kojima najveći opostotak kontroliranih tvrtki ne izdaje fiskalni račun. Shodno njihovim zaključcima, Faktor je identificirao pet općina u FBiH u kojima najveći postotak tvrtki ne izdaje fiskalni račun. Te općine su navedene u sljedećoj tablici.

Jasno je da tvrtke koje ne izdaju fiskalne račune u većoj mjeri ne prijavljuju svoje radnike u odnosu na tvrtke koje poštuju zakon. Time vlasnici ovih kompanija ostvaruju veći profit izbjegavajući ne samo plaćanje PDV-a, već i doprinosa zaposlenim koji zbog toga ne mogu ostvariti zdravstveno osiguranje niti će im biti uplaćivan staž koji služi kao osnova za dobivanje mirovine u poznijoj dobi.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije